Apokalypsmas

Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
10,0 L 90 min 1.077 SG 1.002 SG 24 9,9% 785 32 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
24 9,9% 785 32 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 1,20 kg 38,5% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 9,4%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Rye Malt (Weyermann) 0,20 kg 6,4% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 63%
Potential: 1.029 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 50%
Protein: 10,3%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Rye malt for rye style beers. Up to 50% may be used in some rye styles. Adds distinctive rye flavor and aroma.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 0,20 kg 6,4% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Special B Malt 0,15 kg 4,8% Malt 355 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 355 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Gotländsk Rökmalt 0,12 kg 3,8% Malt 300 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 300 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: Gotland
Leverantör: Humlegården

Hantverksmässigt och småskaligt framställd rökmalt från Gotland. Malten torkas över rök från öppen eld, vilket ger den en karakteristisk och mycket kraftig röksmak. Detta är den ursprungliga metoden för malttorkning.

Honey 1,25 kg 40,1% Socker 2 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Can be used to lighten flavor and body when substituted for malt.
Generally limit to 30% when used as an adjunct. Pasturize and add to primary during fermentation. Use up to 100% for meads.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings (EKG) 5 gr 60 min Kok Pellets 5,00% 5,0 0,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 5,0
gr/L: 0,5
2.5 mg/L AA
0,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Ahtanum 10 gr 15 min Kok Pellets 6,00% 5,9 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 5,9
gr/L: 1,0
6.0 mg/L AA
2,1 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 30,00%
Ursprung: U.S.

Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
Used for: American ales and lagers
Aroma: Distinctive floral and citrus aromas
Substitutes: Amarillo, Cascade

Fuggle 10 gr 15 min Kok Pellets 4,75% 4,7 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,75%
IBU: 4,7
gr/L: 1,0
4.8 mg/L AA
1,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 62,50%
Ursprung: U.S.

US-grown version of the classic English aroma hop.
Used for: English and American style ales
Aroma: Mild and pleasant, woodsy and herbal (earthy), fruity.
Substitutes: U.K. Fuggle, Willamette, Styrian Golding, U.S. Tettnanger
Storage: Good (60-65% AA after 6 months at 20 C)
4-5.5% AA / 1.2-2% Beta

Ahtanum 10 gr 0 min Kok Pellets 6,00% 0,0 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
6.0 mg/L AA
2,1 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 30,00%
Ursprung: U.S.

Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
Used for: American ales and lagers
Aroma: Distinctive floral and citrus aromas
Substitutes: Amarillo, Cascade

Svalöf Mauritz 10 gr 0 min Kok Kottar 2,50% 0,0 1,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 2,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
2.5 mg/L AA
0,9 AAU
Beta: 0,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: Svalöf, Skåne, Sverige

Föreningen Humlebygget har idag en odling med ca 200 plantor vid Humletorkan i Näsum. Dagens humleodling bygger på den svenska humlesorten "Svalöf korsning 85 - Mauritz" som framställdes av växtförädlingsanstalten Svalöf i Skåne på 30-talet.

Alfasyrahalten är inte uppmätt.

Se http://www.humletorkan.com/index2.htm .

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: ca. 2-3 %.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Enbär 5 gr 0 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Smaksättning

Anise, Star 3 gr 0 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Licorice flavor

Star Anise spice adds a strong black licorice flavor to holiday and specialty beers. Boil for 30 minutes to extract flavor.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafBrew Specialty Ale T-58 DCL/Fermentis Torr 73% 16°C - 22°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 16°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Complex ales.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 2 min Infusion 4,88 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 4,88 L

Utmäskning 76°C 10 min 2 min Infusion 2,73 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 2,73 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se