Apokalypsmas
Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B / BJCP 2008)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
10,0 L | 90 min | 1.077 SG | 1.002 SG | 24 | 9,9% | 785 |
32 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
24 | 9,9% | 785 |
32 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) | 1,20 kg | 38,5% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Rye Malt (Weyermann) | 0,20 kg | 6,4% | Malt |
6 EBC
|
|
Typ:
Malt Rye malt for rye style beers. Up to 50% may be used in some rye styles. Adds distinctive rye flavor and aroma. |
|||||
Wheat Malt, Pale (Weyermann) | 0,20 kg | 6,4% | Malt |
4 EBC
|
|
Typ:
Malt Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts. |
|||||
Special B Malt | 0,15 kg | 4,8% | Malt |
355 EBC
|
|
Typ:
Malt Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma. |
|||||
Gotländsk Rökmalt | 0,12 kg | 3,8% | Malt |
300 EBC
|
|
Typ:
Malt Hantverksmässigt och småskaligt framställd rökmalt från Gotland. Malten torkas över rök från öppen eld, vilket ger den en karakteristisk och mycket kraftig röksmak. Detta är den ursprungliga metoden för malttorkning. |
|||||
Honey | 1,25 kg | 40,1% | Socker |
2 EBC
|
|
Typ:
Socker Can be used to lighten flavor and body when substituted for malt.
|
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 5 gr | 60 min | Kok | Pellets | 5,00% | 5,0 | 0,5 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Ahtanum | 10 gr | 15 min | Kok | Pellets | 6,00% | 5,9 | 1,0 | |
Användning: Kok Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
|
||||||||
Fuggle | 10 gr | 15 min | Kok | Pellets | 4,75% | 4,7 | 1,0 | |
Användning: Kok US-grown version of the classic English aroma hop.
|
||||||||
Ahtanum | 10 gr | 0 min | Kok | Pellets | 6,00% | 0,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
|
||||||||
Svalöf Mauritz | 10 gr | 0 min | Kok | Kottar | 2,50% | 0,0 | 1,0 | |
Användning: Kok Föreningen Humlebygget har idag en odling med ca 200 plantor vid Humletorkan i Näsum. Dagens humleodling bygger på den svenska humlesorten "Svalöf korsning 85 - Mauritz" som framställdes av växtförädlingsanstalten Svalöf i Skåne på 30-talet. Alfasyrahalten är inte uppmätt. Se http://www.humletorkan.com/index2.htm . Skördeår: 2014 Typisk alfasyra: ca. 2-3 %. |
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Enbär | 5 gr | 0 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda |
||||||
Anise, Star | 3 gr | 0 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Star Anise spice adds a strong black licorice flavor to holiday and specialty beers. Boil for 30 minutes to extract flavor. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
SafBrew Specialty Ale | T-58 | DCL/Fermentis | Torr | 73% | 16°C - 22°C | |
Labb: DCL/Fermentis Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 67°C | 60 min | 2 min | Infusion | 4,88 L | |
Höjningstid: 2 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 2 min | Infusion | 2,73 L | |
Höjningstid: 2 min |