Iller

Modern Ljus Lager (2 C / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.058 SG 1.009 SG 49 6,4% 547 16 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
49 6,4% 547 16 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Maris Otter (Crisp) 4,00 kg 86,0% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Caravienne Malt 0,45 kg 9,7% Malt 43 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 43 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Light Belgian crystal malt. Used in light Trappist and Abbey style Belgian ales.

Biscuit (Castle) 0,20 kg 4,3% Malt 50 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Saaz 20 gr 60 min Kok Pellets 3,75% 9,8 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 3,75%
IBU: 9,8
gr/L: 1,1
4.2 mg/L AA
2,6 AAU
Beta: 3,75%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
Used for: Bohemian-style beers, Continental lagers, Wheats, Pilsener lagers, Ales, Pilsners
Aroma: Seasoned herbal character
Substitiutions: Czech Saaz, Polish Lublin, Sterling
Storage: Poor
2-6% AA / 3-4.5% Beta

Ex-CF122 20 gr 15 min Kok Kottar 5,00% 5,9 1,1

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 5,00%
IBU: 5,9
gr/L: 1,1
5.6 mg/L AA
3,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.

Land: Okänd
Alfa: 4-8 %
Karaktär: Citron, Citrus, Kryddig
Smakintensitet: 6 av 10

J17 20 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 15,6 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 15,6
gr/L: 1,1
13.3 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Den har relativt hög alfasyrahalt, men det är framför allt för sin fina arom som den är intressant.
Arom och smak: När man doftar tänker man direkt på söt tangerin. Den beskrivs också i termer av doft / smak av guava, tropisk fruktbål, passionsfrukt och granadilla.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 10 - 11 %.

Rakau (Alpharoma) 20 gr 15 min Kok Pellets 10,80% 14,1 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,80%
IBU: 14,1
gr/L: 1,1
12.0 mg/L AA
7,6 AAU
Beta: 5,20%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
Used for: Pale Ale, IPA, Lager
Aroma: Tropical fruit, passion fruit, apricot/peach
Substitutions: Amarillo, Summit
Storage: Good
10-11% AA / 4.6-6% Beta

Rakau (Alpharoma) 40 gr 0 min Kok Pellets 10,80% 0,0 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,80%
IBU: 0,0
gr/L: 2,2
24.0 mg/L AA
15,2 AAU
Beta: 5,20%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Previously known as Alpharoma. Suited for new world styles where brash fruit character and big but well constructed bitterness is desired. Has been compared to Nelson Sauvin as a "flavor hop".
Used for: Pale Ale, IPA, Lager
Aroma: Tropical fruit, passion fruit, apricot/peach
Substitutions: Amarillo, Summit
Storage: Good
10-11% AA / 4.6-6% Beta

Ex-CF122 30 gr 0 min Kok Kottar 5,00% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 5,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
8.3 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

CF122 är en experimenthumle med en kryddig citronsmak.

Land: Okänd
Alfa: 4-8 %
Karaktär: Citron, Citrus, Kryddig
Smakintensitet: 6 av 10

J17 30 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
20.0 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

J17 är en helt ny sydafrikansk experimenthumle som man äntligen fått fram i tillräckliga kvantiteter så att även vi fått några få kg att testa.
Den har relativt hög alfasyrahalt, men det är framför allt för sin fina arom som den är intressant.
Arom och smak: När man doftar tänker man direkt på söt tangerin. Den beskrivs också i termer av doft / smak av guava, tropisk fruktbål, passionsfrukt och granadilla.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 10 - 11 %.

Southern Promise 88 gr 8 dgr Torrhumling Pellets 11,40% 0,0 4,9

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 11,40%
IBU: 0,0
gr/L: 4,9
55.7 mg/L AA
35,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

Smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika i 5-10 år.
Arom och smak: Aromatisk, fruktig, barrträd, citrus, mjukt träig med aning kåda och en lätt kryddighet. Låg halt av kohumulon.

Skördeår: 2013

Typisk alfasyra: 9,5 - 11,5 %.

Southern Passion 70 gr 8 dgr Torrhumling Pellets 9,60% 0,0 3,9

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 9,60%
IBU: 0,0
gr/L: 3,9
37.3 mg/L AA
23,7 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: South Africa

Ny och tämligen unik smak- och aromhumle som funnits tillgänglig i Sydafrika sedan några få år.
Arom och smak: Massiv doft av tropisk frukt, framför allt passionsfrukt och persika. Den ger också smak av melon, mango och lätt citrus, parat med en mild gräsig kryddighet.

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: 6 - 10 %.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafLager German Lager S-189 DCL/Fermentis Torr 73% 9°C - 13°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 9°C - 13°C
Typ: Lager
Flockulering: Hög
Bäst till: Wide range of lagers and pilsners.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Popular lager yeast strain. Produces wide range of continental lagers and pilsners. Clean finish.

Workhorse Beer Yeast M10 Mangrove Jack's Torr 72% 15°C - 32°C

Labb: Mangrove Jack's
Labb: Mangrove Jack's
Form: Torr
Förjäsbarhet: 72%
Temperatur: 15°C - 32°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Suitable for many lagers and ales - including high gravity beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Workhorse Beer yeast is a true all rounder, suitable for a myriad of beer styles at extremely high gravities and different brewing temperatures. From Baltic porter to ambient temperature fermented lagers, this top-fermenting strain has such a clean
flavor and aroma profile that it is suitable for almost every application. It is a robust strain with rapid and reliable fermentation performance, good attenuation properties, and ideally suited to making cask or bottle conditioned beers. This highly versatile strain also has very good ethanol tolerance up to 9% ABV and excellent temperature tolerance up to 90°F (32°C).

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 62°C 75 min 20 min Temperatur 19,20 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 19,20 L

Utmäskning 78°C 10 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se