King Without Kingdom

Imperial Stout (13 F / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
46,0 L 60 min 1.097 SG 1.017 SG 59 11% 1053 93 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
59 11% 1053 93 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (2 Row) UK 7,00 kg 39,5% Malt 5 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 45,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Base malt for all English beer styles
Lower diastatic power than American 2 Row Pale Malt

Oats, Flaked 2,00 kg 11,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Caramel/Crystal Malt - 10L 1,00 kg 5,6% Malt 10 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 10 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Chocolate Malt 1,00 kg 5,6% Malt 887 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 887 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 73%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 10,5%
Ursprung: Storbritannien

Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.
Use for: Brown ales, porters, some stouts
Maintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.

Black Barley (Stout) 0,50 kg 2,8% Malt 1400 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1400 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 55%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Unmalted barley roasted at high temperature to create a dry, coffee like flavor.
Imparts a sharp acrid flavor characteristic of dry stouts.
Gives "dryness" to a stout or porter -- much more so than regular Roasted Barley

Midnight Wheat 0,50 kg 2,8% Malt 1084 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1084 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 54%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Bitterlös svartrostad vetemalt, specialmalt utan bittra eller sträva eftersmaker. Kan användas i alla recept där det krävs en "debittered black malt" (bitterlös svartmalt). Midnight wheat är den mjukaste lenaste källan till svart färg, utan att ge bittra eftersmaker.

Peat Smoked Malt 0,50 kg 2,8% Malt 9 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 9 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Robust smoky malt that provides a smoky flavor. Used in scottish ales and wee heavy ales.

Light Dry Extract 3,00 kg 16,9% Torrextrakt 8 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 95%
Potential: 1.044 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Pale dry malt extract for general purpose use.
Use as base or to increase gravity of any full bodied ale or lager.

Honey 1,95 kg 11,0% Socker 2 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Can be used to lighten flavor and body when substituted for malt.
Generally limit to 30% when used as an adjunct. Pasturize and add to primary during fermentation. Use up to 100% for meads.

Maple Syrup 0,25 kg 1,4% Socker 69 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 69 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

If added during the boil it will add a dry, woodsy flavor. If added at bottling, the smooth maple flavor comes through. Used for maple ales, porters, browns.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Nelson Sauvin 50 gr 60 min Kok Pellets 11,00% 19,9 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,00%
IBU: 19,9
gr/L: 1,1
12.0 mg/L AA
19,4 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Target 100 gr 30 min Kok Pellets 9,20% 25,6 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 25,6
gr/L: 2,2
20.0 mg/L AA
32,5 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: English ales and lagers
Aroma: Robust aroma and flavor
Substitutes: East Kent Goldings

Styrian Goldings 100 gr 10 min Kok Pellets 2,80% 3,7 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 2,80%
IBU: 3,7
gr/L: 2,2
6.1 mg/L AA
9,9 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Salt 5,74 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Gypsum (Calcium Sulfate) 0,80 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 0,11 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Protafloc 3 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Aids in clearing yeast and chill haze. Easy to use tablet form.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafBrew Abbaye BE-256 DCL/Fermentis Torr 79% 12°C - 25°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 79%
Temperatur: 12°C - 25°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Trappist & Abbey ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Yeast recommended to brew abbey type beers known for their high alcohol content. It ferments very fast and reveals subtle and well-balanced
aromas.
11% Alcohol tolerance

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 69°C 45 min 2 min Infusion 32,60 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 32,60 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se