Solkatt

American IPA (14 B / BJCP)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.064 SG 1.014 SG 91 6,6% 543 18 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
91 6,6% 543 18 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Rice (Flaked) 1,00 kg 19,6% Adjunkt 1 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 1 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%

Maris Otter (Crisp) 3,80 kg 74,5% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Biscuit (Castle) 0,30 kg 5,9% Malt 50 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Centennial 20 gr 60 min Kok Pellets 10,00% 24,9 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 24,9
gr/L: 1,1
11.1 mg/L AA
7,1 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Citra 40 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 29,6 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 29,6
gr/L: 2,2
26.7 mg/L AA
16,9 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 40 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 29,6 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 29,6
gr/L: 2,2
26.7 mg/L AA
16,9 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Citra 60 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 3,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 3,3
40.0 mg/L AA
25,4 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 60 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 3,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 3,3
40.0 mg/L AA
25,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Centennial 50 gr 5 dgr Torrhumling Pellets 10,00% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
27.8 mg/L AA
17,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Citra 50 gr 5 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
33.3 mg/L AA
21,2 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 50 gr 5 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
33.3 mg/L AA
21,2 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale US-05 US-05 Fermentis Torr 78% 15°C - 24°C

Labb: Fermentis
Labb: Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 62°C 75 min 20 min Temperatur 18,46 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 18,46 L

Utmäskning 76°C 10 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se