Stalltjärn Highland Sun

Imperial stout (8 D / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
30,0 L 90 min 1.155 SG 1.003 SG 83 21% 1189 138 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
83 21% 1189 138 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Fruit - Björnbär 0,50 kg 2,6% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 0,00%
Utbyte: 10%
Potential: 1.005 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%

http://www.plantsfood.com/brixvalue.htm Med/Hi Crossover values used. For the best accuracy measure the Brix (Refractometer) of the fruit used and place that value in the Dry Yield Fine Grain field.
There is No reliable source for color.

Fruit - Lingon 0,50 kg 2,6% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 0,00%
Utbyte: 10%
Potential: 1.005 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%

Maris Otter (Crisp) 7,50 kg 39,2% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Crystal 400 (Dark Crystal) 2,80 kg 14,6% Malt 450 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 450 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: UK
Leverantör: Crisp

Dark Crystal Malt, hel, 1 kg
Klicka för större bild

Artikelnummer: 53201
En mycket mörk karamellmalt. Crystal malt genomgår en speciell sorts torkningsprocess där grönmalten bakas i försockringstemperatur innan temperaturen snabbt höjs och malten torkas. Resultatet blir en karamellisering av maltkornet. Dark Crystal Malt ger en stor knäckig, lätt rostad smak med inslag av torkad frukt.

Färg: 420 – 480 °EBC (158 – 181 °Lovibond).
Läs mer: specifikationer

Tillverkare: Crisp

http://shop.humle.se/malt/crisp/dark-crystal-malt/dark-crystal-malt-hel-1-kg

Pale Chocolate Malt 1,00 kg 5,2% Malt 500 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 500 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Leverantör: Thomas Fawcett

Roasted Barley (Thomas Fawcett) 0,54 kg 2,8% Malt 1200 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1200 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts.

Maris Otter Pale Liquid Extract 3,00 kg 15,7% Sirap 12 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 12 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Muntons

1,5 kg flytande maltextrakt räcker till 10 liter vört med OG 1,046.

Kan användas som huvudsaklig extraktgivande råvara vid extraktbryggning eller som komplement vid maltbryggning.

Muntons Maris Otter är framställt genom mäskning av minst 67 % Maris Otter malt.
Efter mäskningen koncentreras vörten till en maltsirap med 80 - 82 % extrakthalt.

Färg: högst 12 °EBC (6 °Lovibond).

Cane (Beet) Sugar 1,30 kg 6,8% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Muscovado 0,80 kg 4,2% Socker 50 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Belgian dark candi sugar and syrup: Fairly aggressive flavor. Muscovado and dark brown sugar bring dark fruit, molasses and rummy flavors and aromas. Hints of anise and licorice. The Belgian sugars have clean, toffee highlights and dark fruit. Dark Belgian ales, old ale, Imperial brown ale, porter, stout, doppelbock, barleywine and Baltic porter.

Corn Sugar (Dextrose) 0,39 kg 2,0% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Widely used for bottling at rate of approx 2/3 cup per 5 gallons of beer

Muscovado 0,80 kg 4,2% Socker 50 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Belgian dark candi sugar and syrup: Fairly aggressive flavor. Muscovado and dark brown sugar bring dark fruit, molasses and rummy flavors and aromas. Hints of anise and licorice. The Belgian sugars have clean, toffee highlights and dark fruit. Dark Belgian ales, old ale, Imperial brown ale, porter, stout, doppelbock, barleywine and Baltic porter.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Chinook 50 gr 60 min Kok Pellets 13,00% 21,4 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 21,4
gr/L: 1,7
21.7 mg/L AA
22,9 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Galena 50 gr 60 min Kok Pellets 13,00% 21,4 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 21,4
gr/L: 1,7
21.7 mg/L AA
22,9 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Chinook 50 gr 15 min Kok Pellets 13,00% 10,6 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 10,6
gr/L: 1,7
21.7 mg/L AA
22,9 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Galena 50 gr 15 min Kok Pellets 13,00% 10,6 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 10,6
gr/L: 1,7
21.7 mg/L AA
22,9 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Chinook 40 gr 0 min Kok Pellets 13,00% 0,0 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,3
17.3 mg/L AA
18,3 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

East Kent Goldings (EKG) 40 gr 0 min Kok Pellets 5,00% 0,0 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,3
6.7 mg/L AA
7,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Galena 40 gr 0 min Kok Pellets 13,00% 0,0 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,3
17.3 mg/L AA
18,3 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Violessens 50 gr 5 min Smak Kok

Typ: Smak
Användning: Kok
Används till: Violsmak

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
WLP099 Super High Gravity Ale Flytande 82% 18°C - 21°C

Labb:
Labb:
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 82%
Temperatur: 18°C - 21°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 64°C 90 min 20 min Temperatur 38,01 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 38,01 L

Utmäskning 78°C 10 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se