Nyponsoppa
Irländsk red ale (3 C / SHBF 2015)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.045 SG | 1.011 SG | 19 | 4,5% | 0 |
32 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
19 | 4,5% | 0 |
32 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Maris Otter (Crisp) | 3,25 kg | 90,3% | Malt |
8 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Crystal 150 | 0,12 kg | 3,4% | Malt |
170 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) | 0,12 kg | 3,4% | Malt |
118 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel or crystal malt from Thomas Fawcett. Adds Toffee caramel flavor. Improves head retention and body. |
|||||
Roasted Barley (Thomas Fawcett) | 0,10 kg | 2,8% | Malt |
1200 EBC
|
|
Typ:
Malt Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 25 gr | 60 min | Kok | Pellets | 5,00% | 18,4 | 1,4 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Nypon | 28 gr | 10 min | Ört | Kok | ||
Typ: Ört |
||||||
Mandel, essens | 5 gr | 0 min | Smak | Buteljering | ||
Typ: Smak |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Irish Ale | 1084 | Wyeast Labs | Flytande | 73% | 17°C - 22°C | |
Labb: Wyeast Labs Dry diacetyl, fruity flavor characteristic of stouts. Full bodied, dry, clean flavor. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 10,35 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |