Tjärnöl

Imperial stout (8 D / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.079 SG 1.019 SG 46 7,8% 547 106 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
46 7,8% 547 106 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 4,00 kg 64,2% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Café (Castle) 0,50 kg 8,0% Malt 500 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 500 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Ger en nötig och "lätt att nå kaffesmak och arom" till ditt öl, ger en "kaffe touch" i stout och porter. Ger en mjuk känsla i munnen och skapar komplexitet till mörk ale, ger en smak av nyrostat kaffe.Rekommenderad maxgiva: 10%

Chocolate Malt (Thomas Fawcett) 0,50 kg 8,0% Malt 1001 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1001 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Dark chocolate malt from the UK. Adds strong coffee flavor to your beer.

Cara Plus 200 0,25 kg 4,0% Malt 220 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 220 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Oats, Flaked 0,25 kg 4,0% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Torvrökt malt 0,20 kg 3,2% Malt 300 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 300 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: Stalltjärn

Special B Malt 0,18 kg 2,9% Malt 355 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 355 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Roasted Barley (Thomas Fawcett) 0,10 kg 1,6% Malt 1200 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1200 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts.

Corn Sugar (Dextrose) 0,25 kg 4,0% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Widely used for bottling at rate of approx 2/3 cup per 5 gallons of beer

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Cascade 20 gr 60 min Kok Pellets 5,50% 11,9 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 11,9
gr/L: 1,1
6.1 mg/L AA
3,9 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Centennial 20 gr 60 min Kok Pellets 10,00% 21,7 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 21,7
gr/L: 1,1
11.1 mg/L AA
7,1 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Cascade 25 gr 15 min Kok Pellets 5,50% 7,4 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 7,4
gr/L: 1,4
7.6 mg/L AA
4,9 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Centennial 25 gr 0 min Kok Pellets 10,00% 0,0 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,4
13.9 mg/L AA
8,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Hjortron 2 kg 0 min Smak Kok

Typ: Smak
Användning: Kok

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafAle English Ale S-04 DCL/Fermentis Torr 73% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Great general purpose ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 68°C 45 min 20 min Infusion 19,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se