Whalecastle 2017

Double IPA (22 A / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
74,0 L 60 min 1.083 SG 1.017 SG 88 8,8% 685 15 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
88 8,8% 685 15 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 11,90 kg 48,2% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Pale Malt (2 Row) US 10,00 kg 40,5% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 140,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 12,3%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Base malt for all beer styles

Munchner 1,40 kg 5,7% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet.

Wheat 1,40 kg 5,7% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 200,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 60%
Protein: 12,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Magnum 100 gr 60 min Kok Pellets 12,00% 30,6 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 30,6
gr/L: 1,4
16.2 mg/L AA
42,3 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.
Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, Bitter
Aroma: No distinctive aroma characteristics
Substitutions: German Magnum, CTZ, Nugget
Storage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)
10-14% AA / 4.5-7% Beta

Pioneer 100 gr 60 min Kok Pellets 9,00% 22,9 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,00%
IBU: 22,9
gr/L: 1,4
12.2 mg/L AA
31,7 AAU
Beta: 3,75%
HSI: 17,00%
Ursprung: Storbritannien

Bred from Wye Omega at Wye College in the UK
Used for: ESB, English Ales
Aroma: Mild English hop aroma
Substitutes: East Kent Goldings

Cascade 150 gr 20 min Kok Pellets 5,50% 12,7 2,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 12,7
gr/L: 2,0
11.1 mg/L AA
29,1 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

East Kent Goldings (EKG) 100 gr 5 min Kok Pellets 5,00% 2,5 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 2,5
gr/L: 1,4
6.8 mg/L AA
17,6 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Cascade 50 gr 5 min Kok Kottar 5,50% 1,3 0,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 5,50%
IBU: 1,3
gr/L: 0,7
3.7 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

First Gold 200 gr 20 min Whirlpool Pellets 7,50% 11,6 2,7

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 7,50%
IBU: 11,6
gr/L: 2,7
20.3 mg/L AA
52,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 12,00%
Ursprung: Storbritannien

Dwarf hop with English Golding character
Used for: Ales, ESB
Aroma: Similar to other Golding varieties, spicy
Substitutes: East Kent Goldings, Crystal

East Kent Goldings (EKG) 100 gr 20 min Whirlpool Pellets 5,00% 3,9 1,4

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 3,9
gr/L: 1,4
6.8 mg/L AA
17,6 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Pioneer 450 gr 5 dgr Torrhumling Pellets 9,00% 0,0 6,1

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 9,00%
IBU: 0,0
gr/L: 6,1
54.7 mg/L AA
142,9 AAU
Beta: 3,75%
HSI: 17,00%
Ursprung: Storbritannien

Bred from Wye Omega at Wye College in the UK
Used for: ESB, English Ales
Aroma: Mild English hop aroma
Substitutes: East Kent Goldings

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 0 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Yeast Nutrient 10 gr 20 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 64°C 75 min 2 min Infusion 64,42 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 64,42 L

Utmäskning 75°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se