Black Sunset

Imperial Stout (20 C / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
78,0 L 60 min 1.084 SG 1.024 SG 79 8,0% 716 92 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
79 8,0% 716 92 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (2 Row) UK 19,00 kg 68,7% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 45,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Base malt for all English beer styles
Lower diastatic power than American 2 Row Pale Malt

Crystal 150 3,00 kg 10,8% Malt 170 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 170 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

En hög grad av karamelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skumkvaliteten. Crystalmalts är väl lämpade för vinteröl, aletyp öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Små mängder kan användas för färgjustering och smakanrikning av ljust lageröl. Jämfört med Cara Pale har Crystalmalts en starkare kola och nötliknande karaktär.

Oats, Flaked 2,50 kg 9,0% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Chocolate Malt (Thomas Fawcett) 2,00 kg 7,2% Malt 1001 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1001 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Dark chocolate malt from the UK. Adds strong coffee flavor to your beer.

Carafa III (Weyermann) 1,00 kg 3,6% Malt 1034 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1034 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,10%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Chocolate malt. Dark beers, Alts, Bockbiers. Adds color and aroma.

Roasted Barley 0,15 kg 0,5% Malt 591 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 591 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 55%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.
Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.
Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Columbus (Tomahawk) 150 gr 60 min Kok Pellets 14,00% 50,3 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,00%
IBU: 50,3
gr/L: 1,9
26.9 mg/L AA
74,1 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
Used for: Bittering, flavor, aroma - IPA, American Pale Ale, Stout, Lager
Aroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitterness
Substitutes: Centennial

Cascade 100 gr 15 min Kok Pellets 5,50% 6,5 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 6,5
gr/L: 1,3
7.1 mg/L AA
19,4 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Centennial 100 gr 15 min Kok Pellets 10,00% 11,9 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 11,9
gr/L: 1,3
12.8 mg/L AA
35,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Columbus (Tomahawk) 50 gr 15 min Kok Pellets 14,00% 8,3 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,00%
IBU: 8,3
gr/L: 0,6
9.0 mg/L AA
24,7 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
Used for: Bittering, flavor, aroma - IPA, American Pale Ale, Stout, Lager
Aroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitterness
Substitutes: Centennial

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 0 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Yeast Nutrient 10 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafAle English Ale S-04 DCL/Fermentis Torr 73% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Great general purpose ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 68°C 60 min 2 min Infusion 70,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 70,00 L

Utmäskning 75°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se