Vyvyan

American IPA (14 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.054 SG 1.009 SG 53 5,9% 415 11 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
53 5,9% 415 11 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 4,25 kg 100,0% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Chinook 12 gr 60 min Kok Pellets 11,60% 18,9 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,60%
IBU: 18,9
gr/L: 0,7
7.7 mg/L AA
4,9 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Ahtanum 28 gr 15 min Kok Pellets 4,60% 8,7 1,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,60%
IBU: 8,7
gr/L: 1,6
7.2 mg/L AA
4,5 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 30,00%
Ursprung: U.S.

Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
Used for: American ales and lagers
Aroma: Distinctive floral and citrus aromas
Substitutes: Amarillo, Cascade

Nelson Sauvin 16 gr 15 min Kok Pellets 11,30% 12,2 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,30%
IBU: 12,2
gr/L: 0,9
10.0 mg/L AA
6,4 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Simcoe 16 gr 10 min Kok Pellets 13,00% 10,3 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 10,3
gr/L: 0,9
11.6 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 4,50%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
Used for: IPAs
Aroma: Citrus and pine-like aroma
Substitutes: N/A

Chinook 16 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 11,60% 0,0 0,9

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 11,60%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
10.3 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Nelson Sauvin 16 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 11,30% 0,0 0,9

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 11,30%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
10.0 mg/L AA
6,4 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Simcoe 16 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 13,00% 0,0 0,9

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
11.6 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 4,50%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bittering hops with good aroma characteristics.
Used for: IPAs
Aroma: Citrus and pine-like aroma
Substitutes: N/A

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Yeast Nutrient 2 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Nottingham - Danstar Torr 75% 14°C - 21°C

Labb: Danstar
Labb: Danstar
Form: Torr
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 14°C - 21°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Good neutral ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Dry strain is highly flocculant and has high attenuation. Produces relatively few fruity esters for a dry yeast. Can be fermented at low temperature to produce lager-style beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 64°C 60 min 15 min Infusion 19,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se