Arktisk Katt

IPA (5 C / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.061 SG 1.004 SG 82 7,5% 554 23 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
82 7,5% 554 23 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale 3,68 kg 78,0% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner, idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte alltför stark, vilket gör den lämplig för färgkorrigering av vanliga ljusa lageröl.

Biscuit (Dingemans) 0,22 kg 4,6% Malt 44 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 44 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Caramalt (Thomas Fawcett) 0,22 kg 4,6% Malt 30 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 30 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 7,50%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Made from green malt - imparts a light malt flavor and slight hue. Suitable for light ales, lagers.

Carapils (Briess) 0,11 kg 2,3% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 6,50%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: MaltMagnus.se

Om du letar efter en beprövad top-prestanda dextrinmalt rekommenderar vi Carapils ® malt som produceras av Briess. Carapils ® och Cara-Pils ® är båda varumärken registrerade av United States Patent and Trademark Office och ägs av Briess Industries, Inc. Carapils ® malt från Briess är den bäst presterande malten i dextrinemaltkategorin. Prova och du kommer att upptäcka att den gör ett enastående jobb med att konsekvent ge en ökning av skum (vilket kan vara bra i ljusare öl) och även förbättrar skumstabiliteten och ger en ökad munkänsla utan att ändra smaken eller färgen på din öl.
Rekommenderad max giva är 5 %

Roasted Barley (Thomas Fawcett) 0,06 kg 1,3% Malt 1200 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1200 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish Stouts.

Corn Sugar (Dextrose) 0,43 kg 9,2% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Widely used for bottling at rate of approx 2/3 cup per 5 gallons of beer

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Columbus (Tomahawk) 25 gr 60 min Kok Pellets 14,00% 44,7 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,00%
IBU: 44,7
gr/L: 1,4
19.4 mg/L AA
12,3 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
Used for: Bittering, flavor, aroma - IPA, American Pale Ale, Stout, Lager
Aroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitterness
Substitutes: Centennial

Citra 25 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 19,0 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 19,0
gr/L: 1,4
16.7 mg/L AA
10,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Amarillo 25 gr 10 min Kok Pellets 9,20% 10,6 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 10,6
gr/L: 1,4
12.8 mg/L AA
8,1 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Amarillo 25 gr 5 min Kok Pellets 9,20% 5,9 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 5,9
gr/L: 1,4
12.8 mg/L AA
8,1 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Cascade 50 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 5,50% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
15.3 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Epsom Salt (MgSO4) 5,59 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,55 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 1,69 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Calcium Chloride 0,06 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 62°C 75 min 21 min Temperatur 11,53 L

Höjningstid: 21 min
Typ: Temperatur
Vatten: 11,53 L

Utmäskning 78°C 10 min 7 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 7 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se