Newit

Belgisk wit (6 D / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
23,0 L 60 min 1.051 SG 1.009 SG 46 5,5% 499 8 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
46 5,5% 499 8 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Rice Hulls 0,25 kg 4,3% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Hulls are introduced to improve the speed of lautering when making high gravity or high adjunct beers.
Hulls are neutral in flavor, body and color, and are inert
Good for wheat beers, Wits, and others that have high protein mashes.

Pilsner 2,50 kg 43,5% Malt 5 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Wheat, Torrified 2,00 kg 34,8% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 40%
Protein: 16,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit
Faster conversion and higher yield than raw wheat
Protein rest recommended when mashing

Oats, Flaked 0,50 kg 8,7% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Wheat Malt, Bel 0,50 kg 8,7% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 81%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 60%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Malted wheat for use in Wheat beers

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Equinox (HBC 366) 50 gr 20 min Whirlpool Pellets 15,00% 24,8 2,2

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 15,00%
IBU: 24,8
gr/L: 2,2
32.6 mg/L AA
26,5 AAU
Beta: 4,80%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

A pronounced aroma profile with citrus, tropical fruit, floral and herbal characteristics. Specific descriptors include lemon, lime, papaya, apple, and green pepper.

Used for: Experimental Ale
Aroma: Exceptional aroma profile includes notes of citrus, tropical and pine
Substitutions: Unknown
Storage: Unknown
14.4-15.6% AA / 4.6-5.1% Beta

Galaxy 50 gr 20 min Whirlpool Pellets 14,00% 23,2 2,2

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 14,00%
IBU: 23,2
gr/L: 2,2
30.4 mg/L AA
24,7 AAU
Beta: 5,90%
HSI: 35,00%
Ursprung: Australia

A high alpha, dual purpose seedless hops with a unique hop aroma. It can be used either for bittering or as a late hop addition to provide a flavor of citrus and passionfruit to the finished beer.
Aroma: Intense, pleasant, unique.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Calcium Chloride 45,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 45,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,50 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Orange Peel, Sweet 50 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Holiday Beers

Adds a Conitreau or Grand Marnier flavor to your beer. Used primarily in Belgian Strong Ale and Holiday Ales to add a sweet orange flavor and aroma.

Coriander Seed 15 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Belgian Wit

Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belgian Wit M21 Mangrove Jack's Torr 77% 18°C - 25°C

Labb: Mangrove Jack's
Labb: Mangrove Jack's
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 18°C - 25°C
Typ: Vete
Flockulering: Låg
Bäst till: Witbier, Grand Cru, Spiced Ales and other specialty beers.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A traditional top-fermenting yeast that has a good balance between fruity esters and warming spice phenolics. The yeast will leave some sweetness and will drop bright if left long enough.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Mash In GF 65°C 75 min 2 min Infusion 18,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 18,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 2 min Infusion 0,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se