Sunes Gubbfika

Imperial Stout (20 C / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
19,0 L 60 min 1.122 SG 1.032 SG 66 12% 427 128 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
66 12% 427 128 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Maris Otter (Crisp) 5,40 kg 55,4% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Chocolate Malt 0,70 kg 7,2% Malt 887 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 887 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 73%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 10,5%
Ursprung: Storbritannien

Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.
Use for: Brown ales, porters, some stouts
Maintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.

Crystal 150 0,35 kg 3,6% Malt 170 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 170 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Black (Crisp) 0,25 kg 2,6% Malt 1340 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1340 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Malted black barley adds a strong burnt coffee flavor - suitable for stouts and porters.

Roasted Barley (Crisp) 0,25 kg 2,6% Malt 1369 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1369 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Deep roasted barley - adds the dry bitter flavor characteristic of Irish and Imperial Stouts.

Brown Malt (Crisp) 0,19 kg 2,0% Malt 128 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 128 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Imparts a dry, biscuit flavor. Used in nut brown ales, porters and some Belgian ales.

Pale Liquid Extract 2,40 kg 24,6% Sirap 16 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 16 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Unhopped pale liquid extract.
Use as a base malt for any ale or lager.

Milk Sugar (Lactose) 0,20 kg 2,1% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Not fully fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Magnum 80 gr 60 min Kok Pellets 11,30% 63,2 4,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,30%
IBU: 63,2
gr/L: 4,2
47.6 mg/L AA
31,9 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.
Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, Bitter
Aroma: No distinctive aroma characteristics
Substitutions: German Magnum, CTZ, Nugget
Storage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)
10-14% AA / 4.5-7% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Calcium Chloride 13,97 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Baking Soda 5,94 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Epsom Salt (MgSO4) 5,58 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 2,86 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Irish Moss 2 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Yeast Nutrient 2 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Torr 77% 16°C - 22°C

Labb: Mangrove Jack's
Labb: Mangrove Jack's
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 16°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Väldigt hög
Bäst till: IPA's, Porters, Russian Imperial Stouts.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A top-fermenting ale strain suitable for many types of ales of all strengths. Ferments with a neutral yeast aroma to ensure the full character of the malts and hops are prominent in each beer.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 68°C 120 min 0 min Infusion 19,31 L

Höjningstid: 0 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,31 L

Utmäskning 76°C 10 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se