Black Out IPA by LBN Brewery & Smisken Brewery

American Amber Ale (6 B / BJCP 1999)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
19,5 L 80 min 1.058 SG 1.016 SG 85 5,4% 543 51 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
85 5,4% 543 51 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (2 Row) UK 4,80 kg 90,8% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 45,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Base malt for all English beer styles
Lower diastatic power than American 2 Row Pale Malt

Roasted Barley 0,29 kg 5,4% Malt 591 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 591 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 55%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.
Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.
Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Black (Patent) Malt 0,20 kg 3,8% Malt 985 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 985 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 55%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Dark color and dry roasted flavor characteristic of Stouts and Porters
Use for: Coloring in small amounts, or flavoring of Stouts and Porters in larger amounts.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Columbus (Tomahawk) 40 gr 60 min Kok Pellets 14,00% 67,8 2,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,00%
IBU: 67,8
gr/L: 2,1
28.7 mg/L AA
19,8 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
Used for: Bittering, flavor, aroma - IPA, American Pale Ale, Stout, Lager
Aroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitterness
Substitutes: Centennial

Olicana 30 gr 5 min Kok Pellets 8,00% 5,8 1,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,00%
IBU: 5,8
gr/L: 1,5
12.3 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: England

Arom och smak av tropisk frukt, bl.a. mango, passionsfrukt och grapefrukt.

Nelson Sauvin 25 gr 5 min Kok Pellets 12,00% 7,2 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 7,2
gr/L: 1,3
15.4 mg/L AA
10,6 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Chinook 30 gr 4 dgr Torrhumling Pellets 13,00% 0,0 1,5

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,5
20.0 mg/L AA
13,8 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Tettnang 20 gr 4 dgr Torrhumling Pellets 4,50% 0,0 1,0

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 4,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
4.6 mg/L AA
3,2 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 40,00%
Ursprung: Germany

Used for: German ales, lagers and wheat beer
Aroma: Noble, mild, fine, slightly spicy
Substitutes: Saaz, Spalt
Examples: Sam Adams Octoberfest, Anderson Valley ESB

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Cacao Nibs 100 gr 5 min Smak Kok

Typ: Smak
Användning: Kok
Används till: Brown Ales, Stouts, Porters

Particularly well-suited for darker styles such as brown ales, porters and stouts, we recommend 2-4oz per 5 gallon batch. Nibs can be added during secondary fermentation for smooth, rich chocolate notes or at the end of the boil to extract a bittersweet bite.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Ringwood Ale 1187 Wyeast Labs Flytande 70% 18°C - 23°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 70%
Temperatur: 18°C - 23°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Ringwood Ale, Brown Ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

European ale yeast. Highly flocculant with complex, clear, but malty profile. Slightly fruity ester.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 2 min Infusion 13,78 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 13,78 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se