Lingonblond

Belgian Blond Ale (18 A / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.068 SG 1.015 SG 20 7,1% 661 13 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
20 7,1% 661 13 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 5,00 kg 70,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 0,20 kg 2,8% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Aromatic Malt (Dingemans) 0,15 kg 2,1% Malt 37 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 37 EBC  
Malningsgrad: 2,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Candi Syrup, Golden 0,45 kg 6,4% Sirap 10 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 10 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Candi Syrup

Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's.

Fruit - Lingon 1,25 kg 17,7% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 0,00%
Utbyte: 10%
Potential: 1.005 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Använd efter kokning: Ja

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings (EKG) 33 gr 20 min Kok Pellets 5,00% 12,0 1,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 12,0
gr/L: 1,8
9.2 mg/L AA
5,8 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

East Kent Goldings (EKG) 8 gr 15 min Kok Pellets 5,00% 2,4 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 2,4
gr/L: 0,4
2.2 mg/L AA
1,4 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Hallertauer Mittelfrueh 8 gr 15 min Kok Pellets 4,00% 1,9 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 1,9
gr/L: 0,4
1.8 mg/L AA
1,1 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafBrew Ale S-33 DCL/Fermentis Torr 73% 18°C - 22°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 18°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Most ales.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 65°C 90 min 22 min Temperatur 11,50 L

Höjningstid: 22 min
Typ: Temperatur
Vatten: 11,50 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se