Esb

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) (8 C / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
36,0 L 60 min 1.060 SG 1.012 SG 44 6,3% 535 22 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
44 6,3% 535 22 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (2 Row) UK 8,00 kg 86,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 45,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Base malt for all English beer styles
Lower diastatic power than American 2 Row Pale Malt

Caramel/Crystal Malt -120L 0,40 kg 4,3% Malt 120 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 120 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 10,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt. Very Dark

Caramunich Malt 0,40 kg 4,3% Malt 56 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 56 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Carapale 0,40 kg 4,3% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%

Special B Malt 0,10 kg 1,1% Malt 180 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 180 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer 60 gr 60 min Kok Pellets 8,50% 32,9 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,50%
IBU: 32,9
gr/L: 1,7
14.2 mg/L AA
18,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Northern Brewer 30 gr 15 min Kok Pellets 8,50% 8,2 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,50%
IBU: 8,2
gr/L: 0,8
7.1 mg/L AA
9,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Goldings, East Kent 40 gr 0 min Kok Pellets 5,00% 0,0 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,1
5.6 mg/L AA
7,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Fuggles 15 gr 0 min Kok Pellets 4,50% 0,0 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,50%
IBU: 0,0
gr/L: 0,4
1.9 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: General purpose bittering/aroma for English Ales, Dark Lagers
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma
Substitute: East Kent Goldings, Williamette
Examples: Samuel Smith's Pale Ale, Old Peculiar, Thomas Hardy's Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
protaflock 1 gr 20 min Smak Kok

Typ: Smak
Användning: Kok
Används till: klarnin

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 66°C 60 min 0 min Infusion 33,90 L

Höjningstid: 0 min
Typ: Infusion
Vatten: 33,90 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se