Wreedesbock

Dubbelbock (2 B / SHBF 2017)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 90 min 1.075 SG 1.023 SG 22 7,0% 696 28 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
22 7,0% 696 28 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Munich II (Weyermann) 3,54 kg 51,5% Malt 17 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 17 EBC  
Malningsgrad: 1,60%
Fuktighet: 3,10%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 25,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Darker Munich Malt. Used as a base malt in many German beer styles. Fest beers, bocks and ales. Enhances malt flavour and aroma

Pilsner (Weyermann) 1,00 kg 14,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Vienna Malt (Weyermann) 1,00 kg 14,5% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,80%
Fuktighet: 3,70%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Vienna base malt - used in many continental beer styles. Full bodied, golden color.

Caramunich 3 0,50 kg 7,3% Malt 150 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 150 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: Weyermann

Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Amber Liquid Extract 0,84 kg 12,2% Sirap 25 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 25 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Unhopped amber color liquid extract.
Use as a base malt for any Ale.
Examples: Amber ale, India Pale Ale, Munich style, Marzen, Bock

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer 22 gr 90 min Kok Pellets 7,70% 18,4 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 7,70%
IBU: 18,4
gr/L: 1,1
8.5 mg/L AA
6,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Hallertauer Mittelfrueh 11 gr 90 min Kok Kottar 4,00% 4,3 0,6

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 4,00%
IBU: 4,3
gr/L: 0,6
2.2 mg/L AA
1,6 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Hallertauer Mittelfrueh 9 gr 15 min Kok Kottar 4,00% 1,6 0,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 4,00%
IBU: 1,6
gr/L: 0,5
1.8 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Bavarian Lager 2206 Wyeast Labs Flytande 75% 8°C - 14°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 8°C - 14°C
Typ: Lager
Flockulering: Medium
Bäst till: German Bocks, Vienna, Oktoberfest, Hells, Marzens, Dunkel
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Use by many German breweries. Produces a full-bodied, rich, malty beer.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 68°C 90 min 20 min Temperatur 10,73 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 10,73 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se