Safarisäsong
Saison (9 H / SHBF 2015)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.054 SG | 1.005 SG | 68 | 6,4% | 538 |
13 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
68 | 6,4% | 538 |
13 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pilsner (Weyermann) | 3,91 kg | 85,5% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt. |
|||||
Carared | 0,13 kg | 2,9% | Malt |
39 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, color and improves head retention.
|
|||||
Caramunich II (Weyermann) | 0,08 kg | 1,7% | Malt |
124 EBC
|
|
Typ:
Malt German crystal malt. Adds maltiness, aroma, color. |
|||||
Candi Syrup, Golden | 0,45 kg | 9,9% | Sirap |
10 EBC
|
|
Typ:
Sirap Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 25 gr | 60 min | Kok | Pellets | 5,00% | 17,0 | 1,4 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Fuggle | 18 gr | 60 min | Kok | Pellets | 4,75% | 11,3 | 1,0 | |
Användning: Kok US-grown version of the classic English aroma hop.
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 11 gr | 15 min | Kok | Pellets | 5,00% | 3,7 | 0,6 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Mosaic (HBC 369) | 50 gr | 30 min | Whirlpool | Pellets | 12,25% | 32,0 | 2,8 | |
Användning: Whirlpool Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
|
||||||||
Mosaic (HBC 369) | 50 gr | 5 dgr | Torrhumling | Pellets | 12,25% | 0,0 | 2,8 | |
Användning: Torrhumling Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 8,00 gr | 80 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 1,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Calcium Chloride | 0,60 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 0,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Orange Peel, Bitter | 30 gr | 15 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Made from the Curaco Orange Peel, peels are green-gray in color. Used to add a distinctive flavor to Belgian Wits and White beers. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
French Saison Ale | M29 | Mangrove Jack's | Torr | 88% | 26°C - 32°C | |
Labb: Mangrove Jack's French Saison yeast is an exceptional, highly attenuative top-fermenting ale
Suitable for producing Saisons and
Aroma Characteristics:
Flavor/Mouthfeel Characteristics:
Higher Alcohol Beers:
förjäsbarhet: 85 - 90 %
|
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 66°C | 90 min | 20 min | Temperatur | 11,50 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |