Klosterstout

Imperial Stout (13 F / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
25,0 L 60 min 1.144 SG 1.036 SG 118 15% 1276 185 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
118 15% 1276 185 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Peat Smoked, Viking 3,00 kg 20,7% Malt 10 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 10 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland

Malt that has been smoked over an open fire.
Creates a distinctive "smoked" flavor and aroma.
Used primarily for German Rauchbier but can also be added to Brown Ales and Porters.

Pilsner (2 Row) Ger 2,50 kg 17,2% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 81%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

German base for Pilsners and Bohemian Lagers

Smoked Malt 2,50 kg 17,2% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Malt that has been smoked over an open fire.
Creates a distinctive "smoked" flavor and aroma.
Used primarily for German Rauchbier but can also be added to Brown Ales and Porters.

Midnight Wheat 1,75 kg 12,1% Malt 1084 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1084 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 54%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Bitterlös svartrostad vetemalt, specialmalt utan bittra eller sträva eftersmaker. Kan användas i alla recept där det krävs en "debittered black malt" (bitterlös svartmalt). Midnight wheat är den mjukaste lenaste källan till svart färg, utan att ge bittra eftersmaker.

Roasted Barley 1,00 kg 6,9% Malt 1150 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1150 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 55%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.
Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.
Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Caramel/Crystal Malt - 60L 0,50 kg 3,4% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Light Dry Extract 2,00 kg 13,8% Torrextrakt 8 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 95%
Potential: 1.044 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Pale dry malt extract for general purpose use.
Use as base or to increase gravity of any full bodied ale or lager.

Invert Sugar 1,25 kg 8,6% Socker 100 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 100 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige

Used to increase starting gravity and also as an adjunct for some Belgian and English ales.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Chinook 100 gr 60 min Kok Pellets 12,30% 53,6 4,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,30%
IBU: 53,6
gr/L: 4,0
49.2 mg/L AA
43,4 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Columbus (Tomahawk) 50 gr 60 min Kok Pellets 14,80% 32,3 2,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,80%
IBU: 32,3
gr/L: 2,0
29.6 mg/L AA
26,1 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.
Used for: Bittering, flavor, aroma - IPA, American Pale Ale, Stout, Lager
Aroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitterness
Substitutes: Centennial

Aurora 100 gr 15 min Kok Pellets 8,25% 17,9 4,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,25%
IBU: 17,9
gr/L: 4,0
33.0 mg/L AA
29,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 23,00%
Ursprung: Slovenia

Also called Super Styrian. This is a hybrid between Northern Brewer and TG. It has a pleasant hoppy aroma similar to Styrian Goldings but lighter.
Used for: Often mixed with other hops in lagers.
Substitutes: Styrian Goldings

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Salt 3,12 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Gypsum (Calcium Sulfate) 0,44 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 0,06 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Red Thai Curry 35 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Special Stout

Aji Limone Chilli 7 gr 14 dgr Krydda Sekundärjäsning

Typ: Krydda
Användning: Sekundärjäsning
Används till: Special Stout

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Scottish Ale 1728 Wyeast Labs Flytande 71% 13°C - 24°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 71%
Temperatur: 13°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Scottish Ale, Scottish Strong Ales, Sweet Stout, Imperial Stout, Barley Wine
Max antal generationer: 5
Generation: 0

High alcohol tolerance.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 69°C 60 min 2 min Infusion 29,34 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 29,34 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se