Weission

Ljus veteöl av sydtysk typ (6 A / SHBF 2018)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.047 SG 1.011 SG 15 4,7% 0 14 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
15 4,7% 0 14 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Havreskal 0,10 kg 2,3% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Leverantör: Humlegården

Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.

Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.

Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.

Behöver ej krossas.

Vetemalt 3,00 kg 70,3% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 200,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 60%
Protein: 12,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillverkas endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsnermaltens produktion. Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C. Vetemalt används främst för veteöl och några andra överjästa öl. Vetemalt används också i lageröl för smakanrikning och för att förbättra skumstabilitet. Typexempel på användning är cirka 50% för veteöl och ca, 20% för bidrag i lageröl.

Pilsner 1,00 kg 23,4% Malt 5 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Caramunich I (Weyermann) 0,11 kg 2,6% Malt 100 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 100 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

German crystal malt. Adds maltiness, flavor, color and aroma.

Acid Malt 0,06 kg 1,4% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 59%
Potential: 1.027 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 6,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Hersbrucker 25 gr 60 min Kok Pellets 4,00% 14,5 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 14,5
gr/L: 1,4
5.6 mg/L AA
3,5 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Used for: German style lagers and wheat beers
Aroma: Noble, pleasant, clean flavor
Substitutes: Mt. Hood, Liberty, Hallertauer, Mittelfrueh
Examples: Wheathook Wheaten Ale

Hallertauer Hersbrucker 10 gr 5 min Kok Pellets 4,00% 1,2 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 1,2
gr/L: 0,6
2.2 mg/L AA
1,4 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Used for: German style lagers and wheat beers
Aroma: Noble, pleasant, clean flavor
Substitutes: Mt. Hood, Liberty, Hallertauer, Mittelfrueh
Examples: Wheathook Wheaten Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Chalk 4,51 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Baking Soda 1,88 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Accumash 951,01 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Accumash™ alters your strike water profile to deliver the perfect pH and mineral/ion content for each batch. It’s as simple as stirring it into your mash right after the grain.

Note: Accumash™ is designed for use with distilled or RO water and in your mash only. Do not use with spring water or tap water.

Passion Fruit Extract 20 gr 5 min Smak Sekundärjäsning

Typ: Smak
Användning: Sekundärjäsning
Används till: Fruit Beer

Add after fermentation.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Stefon G01 Imperial Yeast Flytande 75% 17°C - 23°C

Labb: Imperial Yeast
Labb: Imperial Yeast
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 17°C - 23°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Max antal generationer: 5
Generation: 0

This is the traditional German strain used to produce world class weizen beers where big banana aroma is required. Balanced with mild clove, depending on your wort profile, this strain will produce amazing beers. Stefon will create a slightly higher level of acidity to give your beer a very crisp finish. Slightly underpitching will help increase the banana character.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 42°C 20 min 14 min Temperatur 7,55 L

Höjningstid: 14 min
Typ: Temperatur
Vatten: 7,55 L

Försockringsrast 67°C 90 min 8 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 8 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se