DoubleDash

Belgian Dubbel (18 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
46,0 L 60 min 1.055 SG 1.009 SG 36 6,1% 533 28 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
36 6,1% 533 28 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Vienna Malt 5,00 kg 47,4% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 90%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Kiln dried malt darker than Pale Malt, but not as dark as Munich Malt
Imparts a golden to orange color to the beer.

Pale Malt, Maris Otter 1,50 kg 14,2% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Pale Malt (2 Row) UK 1,00 kg 9,5% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 45,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien

Base malt for all English beer styles
Lower diastatic power than American 2 Row Pale Malt

Caramel/Crystal Malt - 10L 0,70 kg 6,6% Malt 10 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 10 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Caramunich Malt 0,70 kg 6,6% Malt 110 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 110 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Biscuit Malt 0,50 kg 4,7% Malt 50 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 50 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 6,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgian

Use for English ales, brown ales and porters.
Adds a biscuit like flavor and aroma.
Can be used as a substitute for toasted malt.

Midnight Wheat 0,15 kg 1,4% Malt 1084 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1084 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 54%
Potential: 1.025 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 13,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Bitterlös svartrostad vetemalt, specialmalt utan bittra eller sträva eftersmaker. Kan användas i alla recept där det krävs en "debittered black malt" (bitterlös svartmalt). Midnight wheat är den mjukaste lenaste källan till svart färg, utan att ge bittra eftersmaker.

Invert Sugar 1,00 kg 9,5% Socker 30 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 30 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Storbritannien

Used to increase starting gravity and also as an adjunct for some Belgian and English ales.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Citra 30 gr 60 min Kok Pellets 13,20% 20,9 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,20%
IBU: 20,9
gr/L: 0,7
8.6 mg/L AA
14,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Citra 40 gr 10 min Kok Pellets 13,20% 10,1 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,20%
IBU: 10,1
gr/L: 0,9
11.5 mg/L AA
18,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Wakatu (Hallertau Aroma) 30 gr 10 min Kok Pellets 7,20% 4,1 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 7,20%
IBU: 4,1
gr/L: 0,7
4.7 mg/L AA
7,6 AAU
Beta: 8,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: New Zealand

Formerly called Hallertau Aroma. Similar to German Hallertau but higher alpha. Excellent Dual Purpose hop, rounded floral aroma with hints of lime.
Used for: Lager, Pils, Bock, Wheat, Kolsch, Helles, Belgian Ales.
Aroma: Restrained floral notes and freshly zested lime
Substitutions: US Hallertau, Liberty
Storage: Good
6.5-8.5% AA / 8-9% Beta

Citra 30 gr 0 min Whirlpool Pellets 13,20% 0,0 0,7

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 13,20%
IBU: 0,0
gr/L: 0,7
8.6 mg/L AA
14,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Wakatu (Hallertau Aroma) 20 gr 0 min Whirlpool Pellets 7,50% 0,0 0,4

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 7,50%
IBU: 0,0
gr/L: 0,4
3.3 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 8,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: New Zealand

Formerly called Hallertau Aroma. Similar to German Hallertau but higher alpha. Excellent Dual Purpose hop, rounded floral aroma with hints of lime.
Used for: Lager, Pils, Bock, Wheat, Kolsch, Helles, Belgian Ales.
Aroma: Restrained floral notes and freshly zested lime
Substitutions: US Hallertau, Liberty
Storage: Good
6.5-8.5% AA / 8-9% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Gypsum (Calcium Sulfate) 18,60 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Epsom Salt (MgSO4) 9,92 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 4,58 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Baking Soda 1,83 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belgian Golden Ale WLP570 White Labs Flytande 76% 20°C - 24°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 76%
Temperatur: 20°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Bäst till: Belgian Ales, Dubbel, Grand Cru, Belgian Holiday Ale
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Combination of fruitiness and phenolic characters dominate the profile. Some sulfur which will dissapate following fermentation.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 2 min Infusion 24,91 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 24,91 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se