Rock the Oat

Oatmeal Stout (13 C / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 90 min 1.066 SG 1.014 SG 37 6,8% 515 68 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
37 6,8% 515 68 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pilsner (Weyermann) 4,00 kg 61,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Pale Malt (Weyermann) 1,00 kg 15,4% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Blackprinz 0,50 kg 7,7% Malt 926 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 926 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

De-husked chocolate malt for a smoother flavour. Dark version. Adds color and aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers

Café Light (Castle Malting) 0,50 kg 7,7% Malt 250 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 250 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,70%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,0%
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Förmedlar en mild och nötaktig kaffe-liknande smak och arom till öl. Lägger komplexitet till mörk ale. Stärker färgen. För tex Stouts, Porters, och något i Brown Ales för inslag av färskt rostat kaffe.

Oats, Flaked 0,50 kg 7,7% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Wakatu (Hallertau Aroma) 30 gr 60 min Kok Kottar 7,50% 22,5 1,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 7,50%
IBU: 22,5
gr/L: 1,5
11.2 mg/L AA
7,9 AAU
Beta: 8,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: New Zealand

Formerly called Hallertau Aroma. Similar to German Hallertau but higher alpha. Excellent Dual Purpose hop, rounded floral aroma with hints of lime.
Used for: Lager, Pils, Bock, Wheat, Kolsch, Helles, Belgian Ales.
Aroma: Restrained floral notes and freshly zested lime
Substitutions: US Hallertau, Liberty
Storage: Good
6.5-8.5% AA / 8-9% Beta

Wakatu (Hallertau Aroma) 30 gr 10 min Kok Kottar 7,50% 8,1 1,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 7,50%
IBU: 8,1
gr/L: 1,5
11.2 mg/L AA
7,9 AAU
Beta: 8,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: New Zealand

Formerly called Hallertau Aroma. Similar to German Hallertau but higher alpha. Excellent Dual Purpose hop, rounded floral aroma with hints of lime.
Used for: Lager, Pils, Bock, Wheat, Kolsch, Helles, Belgian Ales.
Aroma: Restrained floral notes and freshly zested lime
Substitutions: US Hallertau, Liberty
Storage: Good
6.5-8.5% AA / 8-9% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Baking Soda 4,93 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Cocoa nibs 20 gr 60 min Smak Mäskning

Typ: Smak
Användning: Mäskning

Cocoa nibs 30 gr 5 min Smak Kok

Typ: Smak
Användning: Kok

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafAle English Ale S-04 DCL/Fermentis Torr 73% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Great general purpose ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 65°C 40 min 2 min Infusion 10,85 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 10,85 L

Mash Step 72°C 20 min 4 min Infusion 0,00 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Infusion
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 2 min Infusion 8,14 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 8,14 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se