PicaPica Centennial IPA

American IPA (14 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
23,0 L 60 min 1.071 SG 1.017 SG 57 7,2% 427 25 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
57 7,2% 427 25 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Viking Pale Ale Malt 5,78 kg 80,7% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 65,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland, Poland
Leverantör: Viking Malt

Malted from 2-row spring barley. Malting parameters chosen to meet high degree of modification. Malt flavor contributes specially to malty, sweet and nutty notes. Somewhat lower amylase activity than with pilsner malt. Gives easy prosessing in single step mashings.

Carahell (Weyermann) 0,74 kg 10,3% Malt 26 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 26 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,70%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Light colored caramel malt. Adds body, color and aroma. Use up to 30% in low alcohol beers

Caramel/Crystal Malt - 150L (Bairds) 0,36 kg 5,0% Malt 296 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 296 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 0,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Bairds

Crystal or Caramel malts have a distinctive toffee flavour, which becomes more intense as colour is increased, and at the higher end of the colour range burnt or roasted malt flavours may begin to appear. Traditionally in the UK, Crystal malt of colour 70-80 °ASBC has been used at about 5% of the grist to give the characteristic colour and flavour of UK Bitters and Pale Ales.

Sugar, Table (Sucrose) 0,29 kg 4,0% Socker 2 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

White table sugar, or sucrose primarily is used to increase alcohol. Using too much will add a cider flavor to beer.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Centennial 29 gr 60 min Kok Pellets 10,00% 26,5 1,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 26,5
gr/L: 1,3
12.6 mg/L AA
10,2 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Centennial 36 gr 20 min Kok Pellets 10,00% 20,0 1,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 20,0
gr/L: 1,6
15.8 mg/L AA
12,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Centennial 72 gr 5 min Kok Pellets 10,00% 13,2 3,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 13,2
gr/L: 3,2
31.5 mg/L AA
25,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Centennial 58 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 10,00% 0,0 2,5

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,5
25.0 mg/L AA
20,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
PH 5.2 Stabilizer 20,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

PH 5.2 Stabilizer by Five Star is a prioprietary mix of phosphate buffers used to lower the PH of your Mash to 5.2 for brewing.

Calcium Chloride 12,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Orange Peel, Sweet 50 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Holiday Beers

Adds a Conitreau or Grand Marnier flavor to your beer. Used primarily in Belgian Strong Ale and Holiday Ales to add a sweet orange flavor and aroma.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 69°C 40 min 15 min Infusion 17,93 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Infusion
Vatten: 17,93 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se