Bellmans Skeppsmumma

Kryddöl (11 B / SHBF 2018)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
10,0 L 330 min 1.150 SG 1.078 SG 37 10,0% 1136 36 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
37 10,0% 1136 36 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Wheat Malt, Dark 4,35 kg 66,7% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,50%
Utbyte: 84%
Potential: 1.039 SG
Enzymatisk aktivitet: 10,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Dark malted wheat base for use in dark wheat styles such as Dunkleweizen.

Munich II (Weyermann) 2,15 kg 33,0% Malt 17 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 17 EBC  
Malningsgrad: 1,60%
Fuktighet: 3,10%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 25,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Darker Munich Malt. Used as a base malt in many German beer styles. Fest beers, bocks and ales. Enhances malt flavour and aroma

Plum 0,02 kg 0,3% Malt 99 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 99 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 14%
Potential: 1.007 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Whole Fruit

Whole fruit. Generally you want to freeze first, then thaw and dice before use. Recommend using a large grain bag to contain the fruit for easy removal.

Note:: SRM color is a very rough estimate.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Mittelfrueh 42 gr 0 dgr Whirlpool Pellets 4,00% 0,0 4,2

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 0,0
gr/L: 4,2
16.8 mg/L AA
5,9 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Mejram 2 gr 600 min Ört Primärjäsning

Typ: Ört
Användning: Primärjäsning

Timjan 2 gr 600 min Ört Primärjäsning

Typ: Ört
Användning: Primärjäsning

Fläderblomma 1 gr 600 min Ört Primärjäsning

Typ: Ört
Användning: Primärjäsning

Enbär 23 gr 600 min Krydda Primärjäsning

Typ: Krydda
Användning: Primärjäsning
Används till: Smaksättning

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafBrew Ale S-33 DCL/Fermentis Torr 73% 18°C - 22°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 18°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Most ales.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 75°C 60 min 20 min Infusion 23,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 23,00 L

Utmäskning 84°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se