Bellmans Skeppsmumma
Kryddöl (11 B / SHBF 2018)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
10,0 L | 330 min | 1.150 SG | 1.078 SG | 37 | 10,0% | 1136 |
36 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
37 | 10,0% | 1136 |
36 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Wheat Malt, Dark | 4,35 kg | 66,7% | Malt |
18 EBC
|
|
Typ:
Malt Dark malted wheat base for use in dark wheat styles such as Dunkleweizen. |
|||||
Munich II (Weyermann) | 2,15 kg | 33,0% | Malt |
17 EBC
|
|
Typ:
Malt Darker Munich Malt. Used as a base malt in many German beer styles. Fest beers, bocks and ales. Enhances malt flavour and aroma |
|||||
Plum | 0,02 kg | 0,3% | Malt |
99 EBC
|
|
Typ:
Malt Whole fruit. Generally you want to freeze first, then thaw and dice before use. Recommend using a large grain bag to contain the fruit for easy removal. Note:: SRM color is a very rough estimate. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Mittelfrueh | 42 gr | 0 dgr | Whirlpool | Pellets | 4,00% | 0,0 | 4,2 | |
Användning: Whirlpool Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Protafloc | 1 gr | 20 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Mejram | 2 gr | 600 min | Ört | Primärjäsning | ||
Typ: Ört |
||||||
Timjan | 2 gr | 600 min | Ört | Primärjäsning | ||
Typ: Ört |
||||||
Fläderblomma | 1 gr | 600 min | Ört | Primärjäsning | ||
Typ: Ört |
||||||
Enbär | 23 gr | 600 min | Krydda | Primärjäsning | ||
Typ: Krydda |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
SafBrew Ale | S-33 | DCL/Fermentis | Torr | 73% | 18°C - 22°C | |
Labb: DCL/Fermentis General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 75°C | 60 min | 20 min | Infusion | 23,00 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 84°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |