Lokatt

Pale ale (APA) (4 C / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.046 SG 1.011 SG 42 4,6% 508 14 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
42 4,6% 508 14 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale 2,00 kg 58,8% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner, idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte alltför stark, vilket gör den lämplig för färgkorrigering av vanliga ljusa lageröl.

Munchner 0,60 kg 17,6% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Tillredningstemperaturer i intervallet 110 - 120 ° C ger malten en aromatisk, nötig karaktär. Den höga temperaturen leder till klart nedsatt enzymverksamhet jämfört med Pilsnermalt. Münchnermalt är idealisk malt för mörkt lageröl, festivalöl och bocköl, för att understryka maltiga smaker och ge ölet en större kropp. Den minskade enzymverksamheten måste beaktas vid utformningen bryggreceptet.

Carahell (Weyermann) 0,20 kg 5,9% Malt 26 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 26 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,70%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Light colored caramel malt. Adds body, color and aroma. Use up to 30% in low alcohol beers

Light Dry Extract 0,50 kg 14,7% Torrextrakt 16 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 16 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 95%
Potential: 1.044 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Pale dry malt extract for general purpose use.
Use as base or to increase gravity of any full bodied ale or lager.

Cane (Beet) Sugar 0,10 kg 2,9% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Amarillo 10 gr 60 min Kok Pellets 9,20% 13,4 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 13,4
gr/L: 0,6
5.1 mg/L AA
3,2 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Amarillo 20 gr 10 min Kok Pellets 9,20% 9,7 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 9,7
gr/L: 1,1
10.2 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Jarrylo 20 gr 10 min Kok Pellets 16,00% 17,0 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 16,00%
IBU: 17,0
gr/L: 1,1
17.8 mg/L AA
11,3 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

Notes: Underwhelming hop. Good if used in combination of hops with stronger flavors like Amarillo.

Aroma: Banana, pear, spice.

Amarillo 30 gr 0 min Kok Pellets 9,20% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 9,20%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
15.3 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: U.S.

Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.
Used for: IPAs, Ales
Aroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.
Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe
Storage: Good
8-11% AA / 6-7% Beta

Jarrylo 30 gr 0 min Kok Pellets 16,00% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 16,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
26.7 mg/L AA
16,9 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: U.S.

Notes: Underwhelming hop. Good if used in combination of hops with stronger flavors like Amarillo.

Aroma: Banana, pear, spice.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
US West Coast Yeast M44 Mangrove Jack's Torr 73% 15°C - 23°C

Labb: Mangrove Jack's
Labb: Mangrove Jack's
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 15°C - 23°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ales, high alcohol beers
Max antal generationer: 5
Generation: 0

With the craft beer movement being lead by the USA, there has been a demand for a yeast strain which emphasizes the expressive flavors of the unique ingredients used.
U.S. West Coast Yeast is a high attenuating, top-fermenting strain that ferments with almost completely neutral attributes across a wide range of wort strengths and temperature ranges. It produces a moderately high acidity which allows the tangy citrus hop aromas to really punch through, while also enhancing toasted and dark malt characters. If you plan to use a lot of expensive flavourful hops as the prominent feature of your beer, use this yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 64°C 75 min 20 min Temperatur 6,03 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 6,03 L

Utmäskning 78°C 10 min 8 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 8 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se