Röd Älg

Scottish strong ale, 90/- (5 A / SHBF 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,9 L 80 min 1.069 SG 1.018 SG 21 6,7% 427 17 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
21 6,7% 427 17 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale (2-row) 6,20 kg 90,9% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

2-row spring barley. High degree of modification. Malt flavour contributes specially to sweet and nutty notes.

Caramel/Crystal Malt - 60L 0,17 kg 2,5% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Rökmalt (Castle Malting) 0,17 kg 2,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,80%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 86,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Rökt över Skotsk torv.
Förmedlar en distinkt rökig, kryddig doft och smak, typiskt för klassiska tyska öl stilar. Rökt öl bryggt med Castle Maltings Rök malt smakar som en skogsbrand - men på ett bra sätt!

Användnigsområde: Skotska Ales , Porters, Tyska Rököl och Special öl.

Rekomenderad giva max 5%

Vienna 0,17 kg 2,5% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: MaltMagnus.se

Är tillredd vid något högre temperatur än Pilsner malt. Viennamalt ger en gyllenefärgad öl och ökar kropp och fullkomlighet,.På grund av den högre tillredningstemperaturen är enzymets aktivitet i Viennamalt något lägre än för Pilsnermalt. Smaken av Viennamalt är liknande Pilsnermalt plus smak av karamell och kola. Viennamalt är väl lämpad för relativt svagfärgade öl, Typiska användningsområden är att förbättra färg och smak av ljust öl. Viennamalt har också en egen öltyp, Viennalager, som är känd för sin djupa, gyllene färg och maltiga smak. Kan användas upp till 100%.

Aromatic Malt 0,11 kg 1,6% Malt 51 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 51 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 29,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,8%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Provides a very strong malt flavor and aroma to your beer.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Hersbrucker 22 gr 90 min Kok Pellets 4,00% 10,7 1,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 10,7
gr/L: 1,2
4.7 mg/L AA
3,1 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Used for: German style lagers and wheat beers
Aroma: Noble, pleasant, clean flavor
Substitutes: Mt. Hood, Liberty, Hallertauer, Mittelfrueh
Examples: Wheathook Wheaten Ale

Northern Brewer 11 gr 90 min Kok Pellets 8,50% 11,3 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,50%
IBU: 11,3
gr/L: 0,6
4.9 mg/L AA
3,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Styrian Goldings 7 gr 15 min Kok Pellets 5,40% 2,1 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,40%
IBU: 2,1
gr/L: 0,4
2.0 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Irish Moss 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Scottish Ale 1728 Wyeast Labs Flytande 71% 13°C - 24°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 71%
Temperatur: 13°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Scottish Ale, Scottish Strong Ales, Sweet Stout, Imperial Stout, Barley Wine
Max antal generationer: 5
Generation: 0

High alcohol tolerance.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 66°C 60 min 0 min Temperatur 19,00 L

Höjningstid: 0 min
Typ: Temperatur
Vatten: 19,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 2 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se