Svartvit Katt

Black IPA (21 B / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.060 SG 1.008 SG 62 6,7% 529 56 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
62 6,7% 529 56 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Havreskal 0,30 kg 5,6% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Leverantör: Humlegården

Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.

Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.

Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.

Behöver ej krossas.

Maris Otter (Crisp) 2,25 kg 41,7% Malt 8 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 8 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 2,80%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Crisp

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2,25 kg 41,7% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Midnight Wheat (Briess) 0,35 kg 6,5% Malt 1084 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1084 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 6,50%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: MaltMagnus.se

Bitterlös svartrostad vetemalt, specialmalt utan bittra eller sträva eftersmaker. Kan användas i alla recept där det krävs en "debittered black malt" (bitterlös svartmalt). Midnight wheat är den mjukaste lenaste källan till svart färg, utan att ge bittra eftersmaker.

Biscuit (Dingemans) 0,25 kg 4,6% Malt 44 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 44 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Centennial 20 gr 60 min Kok Pellets 10,00% 25,8 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 25,8
gr/L: 1,1
11.1 mg/L AA
7,1 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Cascade 40 gr 10 min Kok Pellets 5,50% 10,3 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 10,3
gr/L: 2,2
12.2 mg/L AA
7,8 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 20 gr 10 min Kok Pellets 12,00% 11,2 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 11,2
gr/L: 1,1
13.3 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 20 gr 10 min Kok Kottar 12,00% 10,2 1,1

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,00%
IBU: 10,2
gr/L: 1,1
13.3 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Cascade 35 gr 0 min Kok Pellets 5,50% 0,0 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,9
10.7 mg/L AA
6,8 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 30 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
20.0 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 30 gr 0 min Kok Kottar 12,00% 0,0 1,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,7
20.0 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Centennial 6 gr 0 min Kok Pellets 10,00% 0,0 0,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 0,0
gr/L: 0,3
3.3 mg/L AA
2,1 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Cascade 50 gr 9 dgr Torrhumling Pellets 5,50% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
15.3 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 50 gr 9 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
33.3 mg/L AA
21,2 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 50 gr 9 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 2,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 2,8
33.3 mg/L AA
21,2 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
PH 5.2 Stabilizer 14,79 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

PH 5.2 Stabilizer by Five Star is a prioprietary mix of phosphate buffers used to lower the PH of your Mash to 5.2 for brewing.

MM-Klar 5 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
American Ale II 1272 Wyeast Labs Flytande 74% 16°C - 22°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 74%
Temperatur: 16°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: All American Ales, Brown Ales, Barley Wine
Max antal generationer: 5
Generation: 1

Clean, tart, nutty flavor. More fruity than Wyeast American Ale yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 62°C 60 min 15 min Temperatur 11,50 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 11,50 L

Utmäskning 78°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se