V2

Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
10,0 L 90 min 1.088 SG 1.021 SG 35 8,9% 710 91 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
35 8,9% 710 91 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 1,90 kg 51,5% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 9,4%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Munich 0,50 kg 13,6% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Chocolate Malt (Thomas Fawcett) 0,35 kg 9,5% Malt 1001 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1001 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,0%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Dark chocolate malt from the UK. Adds strong coffee flavor to your beer.

Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) 0,35 kg 9,5% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Caramel or crystal malt from Thomas Fawcett. Adds Toffee caramel flavor. Improves head retention and body.

Light Dry Extract 0,24 kg 6,5% Torrextrakt 16 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 16 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 95%
Potential: 1.044 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Pale dry malt extract for general purpose use.
Use as base or to increase gravity of any full bodied ale or lager.

Molasses 0,35 kg 9,5% Socker 158 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 158 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Imparts a strong, sweet flavor. Used primarily in stouts and porters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings (EKG) 5 gr 60 min Kok Pellets 5,00% 4,5 0,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 4,5
gr/L: 0,5
2.5 mg/L AA
0,9 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

East Kent Goldings (EKG) 20 gr 15 min Kok Pellets 5,00% 8,9 2,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,00%
IBU: 8,9
gr/L: 2,0
10.0 mg/L AA
3,5 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Nelson Sauvin 15 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 16,1 1,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 16,1
gr/L: 1,5
18.0 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Svalöf Mauritz 15 gr 0 min Kok Kottar 2,50% 0,0 1,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 2,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,5
3.8 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 0,00%
HSI: 15,00%
Ursprung: Svalöf, Skåne, Sverige

Föreningen Humlebygget har idag en odling med ca 200 plantor vid Humletorkan i Näsum. Dagens humleodling bygger på den svenska humlesorten "Svalöf korsning 85 - Mauritz" som framställdes av växtförädlingsanstalten Svalöf i Skåne på 30-talet.

Alfasyrahalten är inte uppmätt.

Se http://www.humletorkan.com/index2.htm .

Skördeår: 2014

Typisk alfasyra: ca. 2-3 %.

Nelson Sauvin 10 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
12.0 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Kardemumma 3 gr 30 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Boil

Nutmeg 1 gr 30 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Boil

Vanilj 1,00 stycken 0 min Krydda Sekundärjäsning

Typ: Krydda
Användning: Sekundärjäsning

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
SafAle English Ale S-04 DCL/Fermentis Torr 73% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 73%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Great general purpose ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 69°C 45 min 2 min Infusion 8,08 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 8,08 L

Utmäskning 76°C 10 min 2 min Infusion 3,23 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 3,23 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se