Bordsporter

Robust Porter (12 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
30,0 L 60 min 1.049 SG 1.013 SG 30 4,8% 427 48 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
30 4,8% 427 48 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 4,26 kg 58,3% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Munich Malt 1,75 kg 23,9% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,30%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 72,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany

Malty-sweet flavor characteristic and adds a reddish amber color to the beer.
Does not contribute signficantly to body or head retention.
Use for: Bock, Porter, Marzen, Oktoberfest beers

Caramel/Crystal Malt - 60L 0,50 kg 6,8% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Chocolate Malt 0,50 kg 6,8% Malt 887 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 887 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 73%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 10,5%
Ursprung: Storbritannien

Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.
Use for: Brown ales, porters, some stouts
Maintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.

Wheat, Torrified 0,30 kg 4,1% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 40%
Protein: 16,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit
Faster conversion and higher yield than raw wheat
Protein rest recommended when mashing

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Goldings, East Kent 50 gr 60 min Kok Pellets 4,70% 20,1 1,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,70%
IBU: 20,1
gr/L: 1,7
7.8 mg/L AA
8,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Goldings, East Kent 25 gr 30 min Kok Pellets 4,70% 7,7 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,70%
IBU: 7,7
gr/L: 0,8
3.9 mg/L AA
4,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Goldings, East Kent 25 gr 0 min Kok Pellets 4,70% 0,0 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,70%
IBU: 0,0
gr/L: 0,8
3.9 mg/L AA
4,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Lactic Acid 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Chalk 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Calcium Chloride 0,50 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Irish Moss 2 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Yeast Nutrient 10 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 67°C 90 min 15 min Infusion 19,06 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,06 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se