In de Wreede 6

Blonde (9 B / SHBF 2018)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.054 SG 1.009 SG 32 6,0% 0 6 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
32 6,0% 0 6 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Balder Pilsner 3,00 kg 67,4% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Warbro kvarn

Ljus basmalt med ren men ändå komplex maltsmak och inslag av sötma. Utmärkt grund för de flesta öl och särskilt lämplig för traditionella lageröl.

Balder är en klassisk svensk maltkornsort med ursprung i en förädlingsprocess som tog sin början under 1800-talet. Kornsorten ansågs under 1940/50-tal som en av de främsta sorterna för ölbryggning och kom även att exporteras till andra länder i norra Europa. Warbro Kvarn har nu återupptagit mältning av ekologiskt odlad Balder från bönder i närheten av mälteriet.

Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 1,00 kg 22,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 9,4%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Candi Syrup, Golden 0,45 kg 10,1% Sirap 5 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Candi Syrup

Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer 20 gr 60 min Kok Kottar 8,50% 21,0 1,1

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 8,50%
IBU: 21,0
gr/L: 1,1
9.4 mg/L AA
6,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Hallertauer Mittelfrueh 17 gr 20 min Kok Pellets 4,00% 5,6 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,00%
IBU: 5,6
gr/L: 0,9
3.8 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Styrian Goldings 20 gr 12 min Kok Kottar 5,40% 5,6 1,1

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 5,40%
IBU: 5,6
gr/L: 1,1
6.0 mg/L AA
3,8 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Chalk 4,58 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Baking Soda 2,51 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Yeast Nutrient 5 gr 3 dgr Övrigt Primärjäsning

Typ: Övrigt
Användning: Primärjäsning
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Triple Double B48 Imperial Yeast Flytande 76% 18°C - 25°C

Labb: Imperial Yeast
Labb: Imperial Yeast
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 76%
Temperatur: 18°C - 25°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Max antal generationer: 5
Generation: 0

The perfect strain for your classic abbey ales. Triple Double produces moderate esters with low to no phenolic characteristics. This strain is tried and true and works perfectly in a production environment. Keep an eye on Triple Double, it likes to sit on top of the wort throughout fermentation which may result in a slow fermentation.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 64°C 60 min 24 min Temperatur 12,00 L

Höjningstid: 24 min
Typ: Temperatur
Vatten: 12,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 7 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 7 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se