Därk Söül
Imperial stout (8 D / SHBF 2020)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.090 SG | 1.031 SG | 54 | 7,9% | 908 |
54 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
54 | 7,9% | 908 |
54 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Havreskal | 0,50 kg | 5,2% | Adjunkt |
0 EBC
|
|
Typ:
Adjunkt Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte. Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet. Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt. Behöver ej krossas. |
|||||
Pale Ale, Finest Maris Otter (Simpsons) | 5,00 kg | 52,1% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Maris Otter's superior Brewhouse performance is fantastic. The Rolls Royce of malts for the traditional brewer, this legendary heritage barley variety is the Traditional English Bitter base malt. It produces a rich malty flavour with exceptional Brewhouse performance and beer clarity, due to its low nitrogen content and high extract. |
|||||
Oats, Flaked | 1,25 kg | 13,0% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, mouth feel and head retention to the beer
|
|||||
Pale Chocolate Malt | 0,75 kg | 7,8% | Malt |
254 EBC
|
|
Typ:
Malt |
|||||
Blackprintz (Briess) | 0,35 kg | 3,6% | Malt |
500 EBC
|
|
Typ:
Malt En bitterlös svartmalt från Briess. Mild, mjuk, ingen bitter efterhängande smak. Ger en mild delikat eftersmak av ren rostad malt. Ger mer färg och rostad smak än Midnight Wheat. Kan användas i alla recept som anger "debittered black malt" (bitterlös svartmalt). |
|||||
Maris Otter Pale Liquid Extract | 1,50 kg | 15,6% | Sirap |
6 EBC
|
|
Typ:
Sirap 1,5 kg flytande maltextrakt räcker till 10 liter vört med OG 1,046. Kan användas som huvudsaklig extraktgivande råvara vid extraktbryggning eller som komplement vid maltbryggning. Muntons Maris Otter är framställt genom mäskning av minst 67 % Maris Otter malt.
Färg: högst 12 °EBC (6 °Lovibond). |
|||||
Maltodextrin | 0,25 kg | 2,6% | Socker |
3 EBC
|
|
Typ:
Socker Used to add mouthfeel to a beer. It is marked as non-fermentable as it is usually 97% unfermentable sugars. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 20 gr | 90 min | Mäskhumling | Kottar | 5,72% | 2,2 | 1,1 | |
Användning: Mäskhumling Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Styrian Goldings | 20 gr | 90 min | Mäskhumling | Kottar | 4,49% | 1,7 | 1,1 | |
Användning: Mäskhumling A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 15 gr | 90 min | Vörthumling | Kottar | 5,72% | 9,0 | 0,8 | |
Användning: Vörthumling Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Styrian Goldings | 15 gr | 90 min | Vörthumling | Kottar | 4,49% | 7,1 | 0,8 | |
Användning: Vörthumling A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
||||||||
East Kent Goldings (EKG) | 30 gr | 90 min | Kok | Kottar | 5,72% | 16,4 | 1,7 | |
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
Styrian Goldings | 30 gr | 90 min | Kok | Kottar | 4,49% | 12,9 | 1,7 | |
Användning: Kok A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Calcium Chloride | 11,03 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Gypsum (Calcium Sulfate) | 3,26 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Salt | 1,92 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Chalk | 0,35 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Yeast Nutrient | 5 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
||||||
French Oak Infusion Spiral Heavy Toast | 1,00 stycken | 7 dgr | Smak | Sekundärjäsning | ||
Typ: Smak French Oak Infusion Spiral Light Toast contributes fresh oak, coconut and fruit flavors. Infusion Spirals are easy to use, time saving, economical, environmentally friendly, as well as being high-quality. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
English Ale | WLP002 | White Labs | Flytande | 67% | 18°C - 20°C | |
Labb: White Labs Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 52°C | 20 min | 18 min | Temperatur | 20,00 L | |
Höjningstid: 18 min |
||||||
Försockringsrast | 68°C | 90 min | 12 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 12 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |