Därk Söül

Imperial stout (8 D / SHBF 2020)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.090 SG 1.031 SG 54 7,9% 908 54 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
54 7,9% 908 54 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Havreskal 0,50 kg 5,2% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Leverantör: Humlegården

Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.

Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.

Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.

Behöver ej krossas.

Pale Ale, Finest Maris Otter (Simpsons) 5,00 kg 52,1% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,70%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,5 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 8,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: UK
Leverantör: Simpsons

Maris Otter's superior Brewhouse performance is fantastic. The Rolls Royce of malts for the traditional brewer, this legendary heritage barley variety is the Traditional English Bitter base malt. It produces a rich malty flavour with exceptional Brewhouse performance and beer clarity, due to its low nitrogen content and high extract.

Oats, Flaked 1,25 kg 13,0% Malt 1 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Pale Chocolate Malt 0,75 kg 7,8% Malt 254 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 254 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Leverantör: Thomas Fawcett

Blackprintz (Briess) 0,35 kg 3,6% Malt 500 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 500 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 6,50%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: MaltMagnus.se

En bitterlös svartmalt från Briess. Mild, mjuk, ingen bitter efterhängande smak. Ger en mild delikat eftersmak av ren rostad malt. Ger mer färg och rostad smak än Midnight Wheat.

Kan användas i alla recept som anger "debittered black malt" (bitterlös svartmalt).

Maris Otter Pale Liquid Extract 1,50 kg 15,6% Sirap 6 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Muntons

1,5 kg flytande maltextrakt räcker till 10 liter vört med OG 1,046.

Kan användas som huvudsaklig extraktgivande råvara vid extraktbryggning eller som komplement vid maltbryggning.

Muntons Maris Otter är framställt genom mäskning av minst 67 % Maris Otter malt.
Efter mäskningen koncentreras vörten till en maltsirap med 80 - 82 % extrakthalt.

Färg: högst 12 °EBC (6 °Lovibond).

Maltodextrin 0,25 kg 2,6% Socker 3 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Used to add mouthfeel to a beer. It is marked as non-fermentable as it is usually 97% unfermentable sugars.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings (EKG) 20 gr 90 min Mäskhumling Kottar 5,72% 2,2 1,1

Användning: Mäskhumling
Form: Kottar
Alfa: 5,72%
IBU: 2,2
gr/L: 1,1
6.4 mg/L AA
4,0 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Styrian Goldings 20 gr 90 min Mäskhumling Kottar 4,49% 1,7 1,1

Användning: Mäskhumling
Form: Kottar
Alfa: 4,49%
IBU: 1,7
gr/L: 1,1
5.0 mg/L AA
3,2 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

East Kent Goldings (EKG) 15 gr 90 min Vörthumling Kottar 5,72% 9,0 0,8

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 5,72%
IBU: 9,0
gr/L: 0,8
4.8 mg/L AA
3,0 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Styrian Goldings 15 gr 90 min Vörthumling Kottar 4,49% 7,1 0,8

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 4,49%
IBU: 7,1
gr/L: 0,8
3.7 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

East Kent Goldings (EKG) 30 gr 90 min Kok Kottar 5,72% 16,4 1,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 5,72%
IBU: 16,4
gr/L: 1,7
9.5 mg/L AA
6,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread Golding
Storage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)
4-7% AA / 1.9-2.8% Beta

Styrian Goldings 30 gr 90 min Kok Kottar 4,49% 12,9 1,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 4,49%
IBU: 12,9
gr/L: 1,7
7.5 mg/L AA
4,8 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Calcium Chloride 11,03 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,26 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 1,92 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Chalk 0,35 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Protafloc 1 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Yeast Nutrient 5 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

French Oak Infusion Spiral Heavy Toast 1,00 stycken 7 dgr Smak Sekundärjäsning

Typ: Smak
Användning: Sekundärjäsning
Används till: Oak Flavor

French Oak Infusion Spiral Light Toast contributes fresh oak, coconut and fruit flavors. Infusion Spirals are easy to use, time saving, economical, environmentally friendly, as well as being high-quality.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
English Ale WLP002 White Labs Flytande 67% 18°C - 20°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 67%
Temperatur: 18°C - 20°C
Typ: Ale
Flockulering: Väldigt hög
Bäst till: English Pale Ale, ESB, India Pale Ale, Brown Ale, Porter, Sweet Stouts and Strong Ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 52°C 20 min 18 min Temperatur 20,00 L

Höjningstid: 18 min
Typ: Temperatur
Vatten: 20,00 L

Försockringsrast 68°C 90 min 12 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 12 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se