Tembo

Ljus stark belgisk ale (9 D / SHBF 2018)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.079 SG 1.014 SG 32 8,6% 850 8 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
32 8,6% 850 8 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) 5,75 kg 83,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,70%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,5 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 8,8%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: UK
Leverantör: Simpsons

If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales.

Dextrin Malt (Simpsons) 0,25 kg 3,6% Malt 1 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 7,00%
Utbyte: 67%
Potential: 1.031 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Uk
Leverantör: Simpsons

A handy little tool to keep up your sleeve, Dextrin Malt can be used sparingly to add body, mouthfeel and foam stability to any beer. Particularly useful in very light, hop forward IPAs to balance bitterness. It is great in lower attenuated sweet beers such as Mild and sweet Stout.

Candi Syrup, Golden 0,90 kg 13,0% Sirap 5 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Candi Syrup

Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Styrian Goldings 65 gr 90 min Kok Pellets 3,20% 24,2 3,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 3,20%
IBU: 24,2
gr/L: 3,6
11.6 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Saaz 32 gr 15 min Kok Pellets 3,30% 5,7 1,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 3,30%
IBU: 5,7
gr/L: 1,8
5.9 mg/L AA
3,7 AAU
Beta: 3,75%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
Used for: Bohemian-style beers, Continental lagers, Wheats, Pilsener lagers, Ales, Pilsners
Aroma: Seasoned herbal character
Substitiutions: Czech Saaz, Polish Lublin, Sterling
Storage: Poor
2-6% AA / 3-4.5% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Lactic Acid 12,50 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Chalk 4,62 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Baking Soda 2,52 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Protafloc 1 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Dried Ginger Root 4 gr 10 min Ört Kok

Typ: Ört
Användning: Kok
Används till: Holiday Beer

Adds distinctive ginger flavor for Ginger Ales, Holiday Beers. Fresh grated ginger root from the grocer is best. As little as 1/2 ounce per 5 gallons is noticable, but up to 4 oz can be used for ginger ales.

Coriander Seed (Zanzibar) 12 gr 10 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Belgian Wit

Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel.

Paradisfrön 4 gr 10 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Kryddöl

Also called Paradise Seeds or Grains of Paradise. Native to west Africa. Pepper zing with citrus notes, pine aroma.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belgian Strong Ale 1388 Wyeast Labs Flytande 76% 18°C - 24°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 76%
Temperatur: 18°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Bäst till: Belgian Ales, Scottish Strong Ale,Trappist Ales, Dubbels, Trippels
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Dry, tart, fruity flavor. High alcohol tolerance.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 50°C 30 min 14 min Temperatur 14,40 L

Höjningstid: 14 min
Typ: Temperatur
Vatten: 14,40 L

Försockringsrast 65°C 45 min 7 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 7 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Dextrin 72°C 30 min 4 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 2 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se