Tembo
Ljus stark belgisk ale (9 D / SHBF 2018)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 90 min | 1.079 SG | 1.014 SG | 32 | 8,6% | 850 |
8 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
32 | 8,6% | 850 |
8 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) | 5,75 kg | 83,3% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales. |
|||||
Dextrin Malt (Simpsons) | 0,25 kg | 3,6% | Malt |
1 EBC
|
|
Typ:
Malt A handy little tool to keep up your sleeve, Dextrin Malt can be used sparingly to add body, mouthfeel and foam stability to any beer. Particularly useful in very light, hop forward IPAs to balance bitterness. It is great in lower attenuated sweet beers such as Mild and sweet Stout. |
|||||
Candi Syrup, Golden | 0,90 kg | 13,0% | Sirap |
5 EBC
|
|
Typ:
Sirap Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Styrian Goldings | 65 gr | 90 min | Kok | Pellets | 3,20% | 24,2 | 3,6 | |
Användning: Kok A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
||||||||
Saaz | 32 gr | 15 min | Kok | Pellets | 3,30% | 5,7 | 1,8 | |
Användning: Kok This traditional variety from the Czech Republic is grown on a limited basis in the U.S. A classic noble aroma that is famously used in Pilsners.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 12,50 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Chalk | 4,62 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Baking Soda | 2,52 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Dried Ginger Root | 4 gr | 10 min | Ört | Kok | ||
Typ: Ört Adds distinctive ginger flavor for Ginger Ales, Holiday Beers. Fresh grated ginger root from the grocer is best. As little as 1/2 ounce per 5 gallons is noticable, but up to 4 oz can be used for ginger ales. |
||||||
Coriander Seed (Zanzibar) | 12 gr | 10 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel. |
||||||
Paradisfrön | 4 gr | 10 min | Krydda | Kok | ||
Typ: Krydda Also called Paradise Seeds or Grains of Paradise. Native to west Africa. Pepper zing with citrus notes, pine aroma. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Strong Ale | 1388 | Wyeast Labs | Flytande | 76% | 18°C - 24°C | |
Labb: Wyeast Labs Dry, tart, fruity flavor. High alcohol tolerance. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 50°C | 30 min | 14 min | Temperatur | 14,40 L | |
Höjningstid: 14 min |
||||||
Försockringsrast | 65°C | 45 min | 7 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 7 min |
||||||
Dextrin | 72°C | 30 min | 4 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 4 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 2 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 2 min |