Pilis Surjamt

Övriga klassiska syrliga öl (10 F / SHBF 2020)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 60 min 1.046 SG 1.009 SG 15 4,9% 454 7 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
15 4,9% 454 7 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale, Low Colour Maris Otter (Simpsons) 1,50 kg 31,9% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,70%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,5 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 8,8%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: UK
Leverantör: Simpsons

If you require a well modified, high performing malt, but with a low colour, look no further than Low Colour Maris Otter. This heritage barley variety is used to produce an exceptional quality base malts, with high extract and enzymic activity and low nitrogen content. It is kilned at a low temperature, making it perfect for Cask IPAs and Light Coloured Ales.

Balder Pilsner 1,20 kg 25,5% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Warbro kvarn

Ljus basmalt med ren men ändå komplex maltsmak och inslag av sötma. Utmärkt grund för de flesta öl och särskilt lämplig för traditionella lageröl.

Balder är en klassisk svensk maltkornsort med ursprung i en förädlingsprocess som tog sin början under 1800-talet. Kornsorten ansågs under 1940/50-tal som en av de främsta sorterna för ölbryggning och kom även att exporteras till andra länder i norra Europa. Warbro Kvarn har nu återupptagit mältning av ekologiskt odlad Balder från bönder i närheten av mälteriet.

Pale Ale (Castle) 1,00 kg 21,3% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 61,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Denna malt ger en gyllene nyans till vörten. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna, smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner, idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte alltför stark, vilket gör den lämplig för färgkorrigering av vanliga ljusa lageröl.

Wheat Flakes 0,50 kg 10,6% Malt 0 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 40%
Protein: 0,0%
Mäskning rekommenderad: Ja

Carared 0,15 kg 3,2% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Cara-Pils/Dextrine 0,10 kg 2,1% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"

Milk Sugar (Lactose) 0,25 kg 5,3% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Not fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Styrian Goldings 15 gr 60 min Kok Pellets 5,40% 11,8 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,40%
IBU: 11,8
gr/L: 0,8
4.5 mg/L AA
2,9 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Hersbrucker 25 gr 10 min Kok Pellets 2,75% 3,6 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 2,75%
IBU: 3,6
gr/L: 1,4
3.8 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 60,00%
Ursprung: Germany

Hersbrucker Hops is similar to the noble hop varieties with its low co-humulone level.
Aroma: Classicly spicy, herbal, with hints of citrus and stone fruit.
Used for: German and Bavarian style Lagers, Pilsners, Hefeweizens, Dunkles, and Bocks
Substitutions: Mt. Hood, Strisselspalt, Hallertau Mittelfruh, Liberty
Storage: Fair (55%-65% AA after 6 months at 20 C)
2-5% AA / 4-6% Beta

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Calcium Chloride 3,64 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 2,48 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Baking Soda 1,45 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Protafloc 1 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jästnäring 2 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Wildbrew Philly Sour - Lallemand Torr 78% 20°C - 25°C

Labb: Lallemand
Labb: Lallemand
Form: Torr
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 20°C - 25°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Berliner Weisse, Gose, lambic-style, American Wild, and Sour IPA
Max antal generationer: 5
Generation: 0

WildBrew Philly Sour produces moderate amounts of lactic acid in addition to ethanol in one simple
fermentation step. This first yeast in the WildBrew series is a great choice for innovative,
sessionable sour beers with refreshing acidity and notes of stone fruit. With high attenuation,
high flocculation and good head retention, WildBrew Philly Sour is an ideal yeast for
traditional styles such as Berliner Weiss, Gose, American Lambic Style, American Wild Ales
and its resistance to hops make it perfect for Sour IPA’s.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 50°C 10 min 14 min Temperatur 7,87 L

Höjningstid: 14 min
Typ: Temperatur
Vatten: 7,87 L

Försockringsrast 66°C 90 min 8 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 8 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se