Bodsjö bitter

Engelsk best bitter (4 A / SHBF 2020)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 60 min 1.047 SG 1.012 SG 35 4,7% 403 22 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
35 4,7% 403 22 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,50 kg 85,4% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Cara-Pils/Dextrine 0,30 kg 7,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"

Caramunich Malt 0,15 kg 3,7% Malt 56 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 56 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Pale Chocolate Malt 0,15 kg 3,7% Malt 254 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 254 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Leverantör: Thomas Fawcett

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Hallertauer Mittelfrueh 40 gr 60 min Vörthumling Pellets 3,00% 19,1 2,2

Användning: Vörthumling
Form: Pellets
Alfa: 3,00%
IBU: 19,1
gr/L: 2,2
6.7 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 4,60%
HSI: 45,00%
Ursprung: Germany

Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
Aroma: Pleasant, assertive, mild herbal aroma
Substitutes: Hallertauer, Mt. Hood, Liberty, Crystal
Examples: Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston Lightship

Whitbread Golding Variety (WGV) 35 gr 30 min Kok Pellets 4,30% 16,7 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,30%
IBU: 16,7
gr/L: 1,9
8.4 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 2,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
Used for: Ales
Aroma: Pleasant, hoppy, slightly intense
Substitutes: East Kent Goldings, Progress

Whitbread Golding Variety (WGV) 35 gr 0 min Kok Pellets 4,30% 0,0 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,30%
IBU: 0,0
gr/L: 1,9
8.4 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 2,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
Used for: Ales
Aroma: Pleasant, hoppy, slightly intense
Substitutes: East Kent Goldings, Progress

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Lactic Acid 10,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Calcium Chloride 3,55 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 1,75 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Baking Soda 1,48 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Chalk 0,51 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Epsom Salt (MgSO4) 0,30 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Protafloc 1 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jästnäring 2 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Juice A38 Imperial Yeast Flytande 74% 18°C - 23°C

Labb: Imperial Yeast
Labb: Imperial Yeast
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 74%
Temperatur: 18°C - 23°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Juicy. Fruity. Juice is an amazing strain for East Coast IPAs. The ester profile of Juice brings out the aromas and flavors of the new school hops and creates a beers that is greater than the sum of its parts. Keep an eye on this strain, it likes to move to the top of fermentation and will climb out the the fermenter if too full.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 20 min Temperatur 12,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 12,00 L

Utmäskning 78°C 10 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se