Bodsjö bitter
Engelsk best bitter (4 A / SHBF 2020)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18,0 L | 60 min | 1.047 SG | 1.012 SG | 35 | 4,7% | 403 |
22 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
35 | 4,7% | 403 |
22 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Malt, Maris Otter | 3,50 kg | 85,4% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Cara-Pils/Dextrine | 0,30 kg | 7,3% | Malt |
2 EBC
|
|
Typ:
Malt Significantly increases foam/head retention and body of the beer.
|
|||||
Caramunich Malt | 0,15 kg | 3,7% | Malt |
56 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks. |
|||||
Pale Chocolate Malt | 0,15 kg | 3,7% | Malt |
254 EBC
|
|
Typ:
Malt |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Mittelfrueh | 40 gr | 60 min | Vörthumling | Pellets | 3,00% | 19,1 | 2,2 | |
Användning: Vörthumling Used for: Continental Lagers, German Ales/Lagers, US Lagers
|
||||||||
Whitbread Golding Variety (WGV) | 35 gr | 30 min | Kok | Pellets | 4,30% | 16,7 | 1,9 | |
Användning: Kok Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
|
||||||||
Whitbread Golding Variety (WGV) | 35 gr | 0 min | Kok | Pellets | 4,30% | 0,0 | 1,9 | |
Användning: Kok Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 10,00 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Calcium Chloride | 3,55 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Gypsum (Calcium Sulfate) | 1,75 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Baking Soda | 1,48 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing. |
||||||
Chalk | 0,51 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
Epsom Salt (MgSO4) | 0,30 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
Protafloc | 1 gr | 10 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Juice | A38 | Imperial Yeast | Flytande | 74% | 18°C - 23°C | |
Labb: Imperial Yeast Juicy. Fruity. Juice is an amazing strain for East Coast IPAs. The ester profile of Juice brings out the aromas and flavors of the new school hops and creates a beers that is greater than the sum of its parts. Keep an eye on this strain, it likes to move to the top of fermentation and will climb out the the fermenter if too full. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Inmäskning | 67°C | 60 min | 20 min | Temperatur | 12,00 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Utmäskning | 78°C | 10 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |