Soil of Slaka 2

Brown ale (amerikansk) (4 D / SHBF 2013)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 90 min 1.056 SG 1.014 SG 43 5,5% 526 25 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
43 5,5% 526 25 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Viking Pale Ale 3,80 kg 74,5% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 70,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Maltmagnus.se

Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al

Viking Crystal 150 0,40 kg 7,8% Malt 76 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 76 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm

Pale Chocholat 0,30 kg 5,9% Malt 279 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 279 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: England
Leverantör: Thomas Fawcett

Dark Milds - Stouts
Small quantities used for flavour and colour enhancement on dark beers

Pale crystal malt 0,20 kg 3,9% Malt 31 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 31 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 25%
Protein: 10,0%
Ursprung: UK
Leverantör: Thomas Fawcett

Viking Enzym Malt 0,20 kg 3,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Viking Melanoidmalt 0,20 kg 3,9% Malt 36 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 36 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Är en aromatisk malt och rekommenderas för mörkt öl för att förbättra färg och arom. Ett särskilt mältningsprogram används för att säkerställa rätt smak och arom. Färgen man får är rödaktig och Melanoid Malt är också något surt. Smaken av Melanoid Malt ä

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Saaz, 15 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 3,30% 0,0 0,8

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 0,0
gr/L: 0,8
2.5 mg/L AA
1,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Saaz 5 gr 90 min Vörthumling Kottar 3,30% 2,1 0,3

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 2,1
gr/L: 0,3
0.8 mg/L AA
0,6 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Centennial 20 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 11,80% 0,0 1,0

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 11,80%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
11.8 mg/L AA
8,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Simcoe 2011 20 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 14,20% 0,0 1,0

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 14,20%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
14.2 mg/L AA
10,0 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bitterng hops with good aroma characteristics. Citrus aroma.
Best for: IPAs
Substitutes: N/A

Centennial 10 gr 90 min Vörthumling Kottar 11,80% 15,2 0,5

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 11,80%
IBU: 15,2
gr/L: 0,5
5.9 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Centennial 10 gr 60 min Kok Kottar 11,80% 12,9 0,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 11,80%
IBU: 12,9
gr/L: 0,5
5.9 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Centennial 18 gr 20 min Kok Pellets 11,00% 14,4 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,00%
IBU: 14,4
gr/L: 0,9
9.9 mg/L AA
7,0 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Simcoe 2011 12 gr 6 min Kok Pellets 14,20% 4,8 0,6

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 14,20%
IBU: 4,8
gr/L: 0,6
8.5 mg/L AA
6,0 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bitterng hops with good aroma characteristics. Citrus aroma.
Best for: IPAs
Substitutes: N/A

Saaz 25 gr 6 min Kok Kottar 3,30% 2,1 1,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 2,1
gr/L: 1,3
4.1 mg/L AA
2,9 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Centennial 20 gr 0 min Kok Kottar 11,80% 0,0 1,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 11,80%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
11.8 mg/L AA
8,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Simcoe 2011 20 gr 0 min Kok Kottar 14,20% 0,0 1,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 14,20%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
14.2 mg/L AA
10,0 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 18,00%
Ursprung: U.S.

High alpha bitterng hops with good aroma characteristics. Citrus aroma.
Best for: IPAs
Substitutes: N/A

Saaz 15 gr 0 min Kok Kottar 3,30% 0,0 0,8

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 0,0
gr/L: 0,8
2.5 mg/L AA
1,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Calcium Chloride 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 9,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
American Ale II 1272 Wyeast Labs Flytande 74% 16°C - 22°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 74%
Temperatur: 16°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: All American Ales, Brown Ales, Barley Wine
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Clean, tart, nutty flavor. More fruity than Wyeast American Ale yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 60°C 0 min 20 min Infusion 29,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 29,00 L

Försockring 66°C 45 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 70°C 30 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 75°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se