Kellys Röda
Irish Red Ale (15 A / BJCP 2021)
Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|---|---|---|---|
25,0 L | 60 min | 1.044 SG | 1.012 SG | 23 | 4,2% | 407 |
22 EBC
|
IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
---|---|---|---|
23 | 4,2% | 407 |
22 EBC
|
Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
---|---|---|---|---|---|
Pale Malt, Maris Otter | 4,20 kg | 83,4% | Malt |
3 EBC
|
|
Typ:
Malt Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. |
|||||
Caramunich Malt | 0,36 kg | 7,1% | Malt |
56 EBC
|
|
Typ:
Malt Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks. |
|||||
Carared | 0,36 kg | 7,1% | Malt |
20 EBC
|
|
Typ:
Malt Adds body, color and improves head retention.
|
|||||
Carafa I | 0,12 kg | 2,4% | Malt |
337 EBC
|
|
Typ:
Malt Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts. |
Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Challenger | 20 gr | 60 min | Kok | Pellets | 6,50% | 13,9 | 0,8 | |
Användning: Kok Variant of Northern Brewers heritage
|
||||||||
Whitbread Golding Variety (WGV) | 17 gr | 15 min | Kok | Pellets | 4,60% | 4,2 | 0,7 | |
Användning: Kok Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
|
||||||||
Styrian Goldings | 17 gr | 5 min | Kok | Kottar | 3,38% | 1,1 | 0,7 | |
Användning: Kok A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
|
Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Lactic Acid | 9,00 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
Typ: Vattenjustering Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate. |
||||||
Protafloc | 2 gr | 15 min | Klarning | Kok | ||
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
Jästnäring | 2 gr | 15 min | Övrigt | Kok | ||
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
---|---|---|---|---|---|---|
Irish Ale Yeast | WLP004 | White Labs | Flytande | 72% | 18°C - 20°C | |
Labb: White Labs Excellent for Irish Stouts. Produces slight hint of diacetyl balanced by a light fruitiness and a slightly dry crispness. |
Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
---|---|---|---|---|---|---|
Proteinrast | 55°C | 15 min | 20 min | Temperatur | 17,50 L | |
Höjningstid: 20 min |
||||||
Försockringsrast | 67°C | 45 min | 6 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 6 min |
||||||
Utmäskning | 76°C | 10 min | 5 min | Temperatur | 0,00 L | |
Höjningstid: 5 min |