Kellys Röda

Irish Red Ale (15 A / BJCP 2021)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
25,0 L 60 min 1.044 SG 1.012 SG 23 4,2% 407 22 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
23 4,2% 407 22 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 4,20 kg 83,4% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Caramunich Malt 0,36 kg 7,1% Malt 56 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 56 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 72%
Potential: 1.033 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium

Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Carared 0,36 kg 7,1% Malt 20 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 20 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: US

Adds body, color and improves head retention.
Also called "Crystal" malt.

Carafa I 0,12 kg 2,4% Malt 337 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 337 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Challenger 20 gr 60 min Kok Pellets 6,50% 13,9 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,50%
IBU: 13,9
gr/L: 0,8
5.2 mg/L AA
4,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Storbritannien

Variant of Northern Brewers heritage
Used for: Both aroma and bittering for ales and lagers
Aroma: Fruity in flavor, spicy aroma, blends well
Substitutes: N/A

Whitbread Golding Variety (WGV) 17 gr 15 min Kok Pellets 4,60% 4,2 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,60%
IBU: 4,2
gr/L: 0,7
3.1 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 2,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
Used for: Ales
Aroma: Pleasant, hoppy, slightly intense
Substitutes: East Kent Goldings, Progress

Styrian Goldings 17 gr 5 min Kok Kottar 3,38% 1,1 0,7

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,38%
IBU: 1,1
gr/L: 0,7
2.3 mg/L AA
2,0 AAU
Beta: 2,90%
HSI: 30,00%
Ursprung: Slovenia

A seedless version of Fuggles grown in Slovenia
Used for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United Kingdom
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.
Substitutes: Fuggles, Williamette

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Lactic Acid 9,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Protafloc 2 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jästnäring 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Irish Ale Yeast WLP004 White Labs Flytande 72% 18°C - 20°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 72%
Temperatur: 18°C - 20°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Irish Ales, Stouts, Porters, Browns, Reds and Pale Ale
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Excellent for Irish Stouts. Produces slight hint of diacetyl balanced by a light fruitiness and a slightly dry crispness.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 55°C 15 min 20 min Temperatur 17,50 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 17,50 L

Försockringsrast 67°C 45 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se