Kellys svarta

Dry stout (7 A / SHBF 2020)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
26,0 L 90 min 1.042 SG 1.008 SG 43 4,4% 414 38 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
43 4,4% 414 38 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,65 kg 61,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Barley, Flaked 1,75 kg 29,7% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.

Rostat Korn (Castle) 0,50 kg 8,5% Malt 660 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 660 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 0,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: MaltMagnus.se

Den enzymatiska aktiviteten av rostat korn är noll. Jäsbart utdrag av rostat korn är ringa. Den typiska rostadekornsmaken är bränt, rostat med kaffeliknade smaker. Rostat korn kommer också ge lite extra sötma till ditt öl. Om man jämför med Choklad och Blackmalt så ger rostat korn det ljusaste skummet. Ger en djup röd mahognyfärg till ditt öl och mycket stark rostad smak. Ger torrhet till Porters och stout.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Whitbread Golding Variety (WGV) 60 gr 90 min Kok Pellets 6,00% 40,4 2,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 40,4
gr/L: 2,3
13.8 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 2,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Derived in England in 1911 from Bates Brewer. Some Golding characteristics, but lacking the full Goldings aroma.
Used for: Ales
Aroma: Pleasant, hoppy, slightly intense
Substitutes: East Kent Goldings, Progress

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 2 gr 10 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Jästnäring 2 gr 10 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Kveik Yeast M12 Mangrove Jack's Torr 80% 20°C - 40°C

Labb: Mangrove Jack's
Labb: Mangrove Jack's
Form: Torr
Förjäsbarhet: 80%
Temperatur: 20°C - 40°C
Typ: Ale
Flockulering: Väldigt hög
Bäst till: suitable for a range of styles from Norwegian Farmhouse Ales to Pale Ales and IPAs.
Max antal generationer: 5
Generation: 0

A top fermenting yeast, Voss Kveik offers fast fermentation at very high temperatures whilst retaining a neutral flavour character with subtle citrus fruit notes.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 55°C 15 min 20 min Temperatur 22,50 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Temperatur
Vatten: 22,50 L

Försockringsrast 67°C 60 min 6 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se