Den tjocke Bittre bonden

English ordinary bitter (3 F / SHBF 2013)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
23,0 L 75 min 1.039 SG 1.010 SG 42 3,9% 370 20 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
42 3,9% 370 20 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,00 kg 75,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Viking Dark Ale 0,25 kg 6,3% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 60,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Dark Ale är tillredd på 105 -110 ° C, i ett särskilt maltprocessprogram med långvarig torkning för att säkerställa rätt smak. Den enzymatiska aktiviteten hos Dark Ale är låg. Smak av Dark Ale malt är: spannmål och sötma med trevliga aromer av rostade nöt

Aromamalt (Castle Malting) 0,20 kg 5,0% Malt 51 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 51 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Aroma malt ger rik maltig doft och smak till bärnstens färgade och mörka lager öl. Jämfört med andra traditionella färgade malt sorter, ger en mjukare bitterhet. Används till mycket aromatisk öl och har enzymatisk kraft för självkonvertering.

Carabohemian 0,20 kg 5,0% Malt 102 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 102 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Viking Enzym Malt 0,20 kg 5,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Viking Crystal 300 0,15 kg 3,8% Malt 152 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 152 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
East Kent Goldings 2011MM 20 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 6,16% 0,0 0,9

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 0,0
gr/L: 0,9
5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Northern Brewer, 2011 10 gr 60 min Kok Kottar 10,40% 11,5 0,4

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 10,40%
IBU: 11,5
gr/L: 0,4
4.5 mg/L AA
3,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Pacific Jade, 2010 (art. 470600) 10 gr 60 min Kok Pellets 13,40% 16,3 0,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,40%
IBU: 16,3
gr/L: 0,4
5.8 mg/L AA
4,7 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

Ny humlesort, framodlad av Nya Zeelands humleforskningsprogram och släppt 2004. Pacific Jade är en högalfasort som ger en mjuk beska tillsammans med en utomordentlig aromatisk profil. Karaktären beskrivs i termer av färsk citrus och krossad svartpeppar.

Fuggle (maltmagnus), 2010 10 gr 20 min Kok Kottar 3,80% 2,5 0,4

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,80%
IBU: 2,5
gr/L: 0,4
1.7 mg/L AA
1,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

East Kent Goldings 2011MM 20 gr 20 min Kok Kottar 6,16% 8,3 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 8,3
gr/L: 0,9
5.4 mg/L AA
4,3 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

East Kent Goldings 2011MM 30 gr 5 min Kok Kottar 6,16% 4,1 1,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 6,16%
IBU: 4,1
gr/L: 1,3
8.0 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 35,00%
Ursprung: Storbritannien

Used For: General purpose hops for bittering/finishing all British Ales
Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavor
Substitutes: Fuggles, BC Goldings
Examples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith's Pale Ale

Fuggle (maltmagnus), 2010 20 gr 5 min Kok Kottar 3,80% 1,7 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,80%
IBU: 1,7
gr/L: 0,9
3.3 mg/L AA
2,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.
Odlas även i Sloven

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 5,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 7,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Nottingham - Danstar Torr 75% 14°C - 21°C

Labb: Danstar
Labb: Danstar
Form: Torr
Förjäsbarhet: 75%
Temperatur: 14°C - 21°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Good neutral ale yeast.
Max antal generationer: 5
Generation: 3

Dry strain is highly flocculant and has high attenuation. Produces relatively few fruity esters for a dry yeast. Can be fermented at low temperature to produce lager-style beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 50°C 0 min 20 min Infusion 30,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 30,00 L

Försockring 68°C 75 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se