In de Zeeland

Blonde (9 B / SHBF 2020)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
23,0 L 60 min 1.053 SG 1.008 SG 28 6,0% 549 7 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
28 6,0% 549 7 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Balder Pilsner 2,85 kg 46,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Warbro kvarn

Ljus basmalt med ren men ändå komplex maltsmak och inslag av sötma. Utmärkt grund för de flesta öl och särskilt lämplig för traditionella lageröl.

Balder är en klassisk svensk maltkornsort med ursprung i en förädlingsprocess som tog sin början under 1800-talet. Kornsorten ansågs under 1940/50-tal som en av de främsta sorterna för ölbryggning och kom även att exporteras till andra länder i norra Europa. Warbro Kvarn har nu återupptagit mältning av ekologiskt odlad Balder från bönder i närheten av mälteriet.

Pale Ale Bindewald 2,85 kg 46,3% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 2,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,5%
Ursprung: Germany
Leverantör: Bindewald

Tysk pale ale malt från ett mälteri som heter Bindewald. Bindewald mältar på spannmål från Bischheim, Kirchheimbolanden och Wiesenttal som ligger i en av de mest fertila odlingssregionerna i sydvästra Tyskland. Pale ale har en söt och maltig smak.

Candi Syrup, Golden 0,45 kg 7,3% Sirap 5 EBC
 

Typ: Sirap
Färg: 5 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: US
Leverantör: Candi Syrup

Candi Syrup used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. A decadent Golden Belgian style Candi Syrup that contributes rich caramel flavors followed by a subtle fruit back-palate. Good in Belgian Golden Ale's, Tripels, Bier de Garde, Saison, Belgian Blonde, and all lighter Belgian Ale's.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Kohatu 25 gr 60 min Kok Pellets 5,50% 14,8 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 14,8
gr/L: 1,1
6.0 mg/L AA
4,9 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 30,00%
Ursprung: New Zealand

Moderate aroma with lime and pineapple with traces of pine. Overuse can exhibit "dank" character.

Used for: Belgian Ales, Wheat Beer, Blonde Ale
Substitutions: N/A

Kohatu 15 gr 20 min Kok Pellets 5,50% 5,4 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 5,4
gr/L: 0,7
3.6 mg/L AA
2,9 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 30,00%
Ursprung: New Zealand

Moderate aroma with lime and pineapple with traces of pine. Overuse can exhibit "dank" character.

Used for: Belgian Ales, Wheat Beer, Blonde Ale
Substitutions: N/A

Kohatu 15 gr 12 min Kok Pellets 5,50% 3,7 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 3,7
gr/L: 0,7
3.6 mg/L AA
2,9 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 30,00%
Ursprung: New Zealand

Moderate aroma with lime and pineapple with traces of pine. Overuse can exhibit "dank" character.

Used for: Belgian Ales, Wheat Beer, Blonde Ale
Substitutions: N/A

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Chalk 5,85 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing.

Baking Soda 3,21 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Protafloc 1 gr 20 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört.

Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier.

Yeast Nutrient 5 gr 12 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Abbey Ale WLP530 White Labs Flytande 78% 19°C - 22°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 19°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian Trappist Ale, Spiced Ale, Trippel, Dubbel, Grand Cru
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Used in two of six remaining Trappist breweries. Distinctive plum and fruitiness. Good for high gravity beers.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 64°C 60 min 6 min Temperatur 17,50 L

Höjningstid: 6 min
Typ: Temperatur
Vatten: 17,50 L

Alfarast 69°C 20 min 4 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se