Skotten

Strong Scotch Ale (9 E / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
15,0 L 90 min 1.088 SG 1.024 SG 31 8,4% 884 31 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
31 8,4% 884 31 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Viking Pale Ale 4,40 kg 73,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 70,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Maltmagnus.se

Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al

Viking Caraplus 150 0,43 kg 7,2% Malt 76 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 76 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Är en mörk karamellmalt. Den produceras med hjälp av ett unikt maltprocess program, och en ny teknik som bygger på indirekt värme. Cara Plus produkter liknar Crystal Malts men är något torrare i smaken.
Cara Plus 150 är väl lämpad för vinter öl, ale-typ

Pilsnermalt 6RW (Castle Malting) 0,40 kg 6,7% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,60%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 90,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Framställd av sexradigt vinterkorn i finaste kvalitet. Välmodifierad malt som innehåller mer protein och har en högre enzymatisk aktivitet än vanlig tvåradig pilsnermalt.

Biscuit (Dingemans) 0,20 kg 3,3% Malt 23 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 23 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Biscuit (Mout Roost 50) (18° - 27° L)
This toasted malt will provide a warm bread or biscuit flavor and aroma and will lend a garnet-brown color. Use 5-15% maximum. No enzymes. Must be mashed with malts having surplus diastatic power.

Pale Chocholat 0,20 kg 3,3% Malt 279 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 279 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: England
Leverantör: Thomas Fawcett

Dark Milds - Stouts
Small quantities used for flavour and colour enhancement on dark beers

Viking Crystal 300 0,20 kg 3,3% Malt 152 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 152 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

En hög grad av caramelisation är kännetecknande för denna malt. Den bidrar till smak och stabilitet, vanligtvis förbättras skum kvaliteten. Crystal malts är väl lämpade för vinter öl, ale-typ öl och andra aromatiska öl så som mörkt lageröl och stouts. Sm

CaraBelge 0,17 kg 2,8% Malt 18 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 18 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 11,0%
Ursprung: Belgium
Leverantör: Weyermann

* mild, restrained notes of caramel
* honey-colored hue

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Chinook 15 gr 60 min Kok Kottar 12,70% 20,8 1,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,70%
IBU: 20,8
gr/L: 1,0
12.7 mg/L AA
6,7 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 20,00%
Ursprung: US

Use for: Strong versitile bittering hop for ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Challenger 14 gr 25 min Kok Kottar 8,50% 9,0 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 8,50%
IBU: 9,0
gr/L: 0,9
7.9 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: England

Challenger är en allround-humle (framodlad vid Wye College i Kent, England), med mycket bra aromatiska egenskaper och samtidigt en relativt hög alfasyrahalt. Denna humlesort har blivit mycket populär bland engelska bryggerier.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Salt 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Lactic Acid 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Irish Ale WLP004 White Labs Flytande 72% 18°C - 20°C

Labb: White Labs
Labb: White Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 72%
Temperatur: 18°C - 20°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: Irish Ales, Stouts, Porters, Browns, Reds and Pale Ale
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Excellent for Irish Stouts. Produces slight hint of diacetyl balanced by a light fruitiness and a slightly dry crispness.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 40°C 0 min 15 min Infusion 24,50 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Infusion
Vatten: 24,50 L

Försockring 65°C 80 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 75°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se