Alltid Fredag

Ljus stark belgisk ale (9 D / SHBF 2013)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
22,0 L 90 min 1.079 SG 1.017 SG 31 8,1% 691 9 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
31 8,1% 691 9 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Muntons Extra Light DME 0,26 kg 3,8% Torrextrakt 3 EBC
 

Typ: Torrextrakt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: -%
Ursprung: England
Leverantör: Muntons

Pale Malt (2 Row) Bel 5,00 kg 72,9% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 60,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium

Base malt for all beer styles
Higher potential yield than US, English equivalent pale ale malts

Viking Wheat Malt 0,40 kg 5,8% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 12,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Görs endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsner malt produktion.
Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C.
Vete malt används främst för vete öl och några and

Aromamalt (Castle Malting) 0,10 kg 1,5% Malt 51 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 51 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 30,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgien
Leverantör: Castle Malting

Aroma malt ger rik maltig doft och smak till bärnstens färgade och mörka lager öl. Jämfört med andra traditionella färgade malt sorter, ger en mjukare bitterhet. Används till mycket aromatisk öl och har enzymatisk kraft för självkonvertering.

Viking Enzym Malt 0,10 kg 1,5% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 6,00%
Utbyte: 77%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 180,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Enzymmalt tillverkas av 2-radigt eller 6-radigt korn. Stöpning och grobarhets villkor är valt att främja enzym frigörning och syntes. Mältnings programet är konstruerat för att bevara så mycket enzymer som möjligt. Enzyme Malt rekommenderas när hög andel

Cane (Beet) Sugar 1,00 kg 14,6% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: -%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer, 2011 20 gr 70 min Kok Kottar 10,40% 17,4 0,9

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 10,40%
IBU: 17,4
gr/L: 0,9
9.5 mg/L AA
7,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Centennial, 2011 20 gr 15 min Kok Pellets 11,00% 9,7 0,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 11,00%
IBU: 9,7
gr/L: 0,9
10.0 mg/L AA
7,8 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: USA

Högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Baking Soda 1,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Epsom Salt (MgSO4) 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 6,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 9,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Indian Coriander Seed 20 gr 5 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok
Används till: Belgian Wit

Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Trappist High Gravity Dubbeltrubbel Top Cropped Flytande 78% 18°C - 26°C

Labb: Top Cropped
Labb: Top Cropped
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 18°C - 26°C
Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian Wit, Trappist Ale, High gravity ales
Max antal generationer: 5
Generation: 1

Robust top cropping yeast. Phenolic character and alcohol tolerance up to 12%. Rich ester profile and malty flavor.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 50°C 0 min 20 min Infusion 30,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 30,00 L

Försockring 66°C 70 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Försockring2 69°C 15 min 2 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 74°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se