Bleckan
Engelsk dark mild (3 A / SHBF 2020)
| Volym | Koktid | OG | FG | IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 23,0 L | 90 min | 1.037 SG | 1.014 SG | 17 | 3,1% | 350 |
22 EBC
|
| IBU | ABV | Kalorier/L | Färg |
|---|---|---|---|
| 17 | 3,1% | 350 |
22 EBC
|
| Namn | Mängd | % | Typ | Färg | |
|---|---|---|---|---|---|
| Maris Otter (Crisp) | 3,00 kg | 83,3% | Malt |
3 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Sorten Maris Otter är framodlad av Dr GDH Bell i Cambridge genom att korsa Proctor och Pioneer korn. Maris Otter har odlats för mältning mer än 45 år och dess stamtavla och meriter, levererar år efter år en konsekvent, bearbetbar och smakrik malt. Maris Otter anses vara Pale Ale maltens Rolls Royce. |
|||||
| Crystal 240 | 0,50 kg | 13,9% | Malt |
127 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Adds body, color and improves head retention.
|
|||||
| Chocolate (Crisp) | 0,10 kg | 2,8% | Malt |
630 EBC
|
|
|
Typ:
Malt Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.
|
|||||
| Namn | Mängd | Tid | Användning | Form | Alfa | IBU | gr/L | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| East Kent Goldings (EKG) | 20 gr | 60 min | Kok | Kottar | 5,00% | 11,3 | 0,9 | |
|
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
| East Kent Goldings (EKG) | 15 gr | 10 min | Kok | Kottar | 5,00% | 3,1 | 0,7 | |
|
Användning: Kok Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.
|
||||||||
| Namn | Mängd | Tid | Typ | Användning | ||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Calcium Chloride | 13,89 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
| Gypsum (Calcium Sulfate) | 7,11 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add. |
||||||
| Chalk | 0,46 gr | 60 min | Vattenjustering | Mäskning | ||
|
Typ: Vattenjustering Chalk (CaCO3) can be used as a water addition to adjust mineral content for mashing. |
||||||
| Protafloc | 1 gr | 15 min | Klarning | Kok | ||
|
Typ: Klarning Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan. Tillsätt 2 gram per 100L vört för svaga öl och 4g per 100L för starkare öl ca. 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett rågat kryddmått (1 ml) till 40 liter svag vört och ett kryddmått till 20L starkare vört. Trots det högre priset per gram blir Protafloc mycket mer ekonomiskt än Irish Moss på grund av den lägre doseringen. Det minsta paketet bör räcka i flera år för en vanlig hembryggare (räcker till ca 2500 liter öl), medan de större förpackningarna rekommenderas för bryggklubbar och bryggerier. |
||||||
| Jästnäring | 3 gr | 10 min | Övrigt | Kok | ||
|
Typ: Övrigt Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast. |
||||||
| Namn | Produkt ID | Labb | Form | Förjäsbarhet | Temperatur | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| English Ale | WLP002 | White Labs | Flytande | 67% | 18°C - 20°C | |
|
Labb: White Labs Classic ESB strain best for English style milds, bitters, porters and English style stouts. Leaves a clear beer with some residual sweetness. |
||||||
| Namn | Temp. | Tid | Höjningstid | Typ | Vatten | |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Inmäskning | 69°C | 60 min | 2 min | Infusion | 16,50 L | |
|
Höjningstid: 2 min |
||||||
| Utmäskning | 76°C | 10 min | 2 min | Temperatur | 3,76 L | |
|
Höjningstid: 2 min |
||||||