Humlehydran 2

Belgiskt och franskt specialöl (9 K / SHBF 2013)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 90 min 1.071 SG 1.015 SG 59 7,3% 661 8 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
59 7,3% 661 8 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Viking Pale Ale 2,60 kg 43,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 70,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: Maltmagnus.se

Pale Ale malt är tillverkad av 2-radigt vårkorn. Hög modifieringsgrad främjar enkel nedbrytning av socker för enzymerna. Smaken bidrar speciellt till söt och nötaktiga toner. Idealisk malt för ale och särskilda lageröl. Färgen på Pale Ale malt är inte al

Pale Malt, Maris Otter 1,20 kg 20,0% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Viking Pilsner Malt 0,80 kg 13,3% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Pilsnermalt framställs vid en slutgiltig temperatur mellan 80-85 °C. malten tillverkas av 2-radigt korn och lämpar sig för alla typer av öl.
Färg: EBC 3.1 - 4.5

Viking Wheat Malt 0,70 kg 11,7% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 62,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 12,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Sverige
Leverantör: maltmagnus.se

Görs endast från vårvete. Sorter som lämpar sig för bryggerimarknadens ändamål används. Maltprocessen skiljer sig inte mycket från Pilsner malt produktion.
Slutlig temperatur är normalt mellan 72-80 C.
Vete malt används främst för vete öl och några and

Carablond 20 0,20 kg 3,3% Malt 23 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 23 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 7,00%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,5%
Ursprung: Belgium
Leverantör: Castle Malting

Cara 20* (19° - 27° L)
Dingemans Cara 20 is a light crystal malt used by Belgian breweries in producing Abbey or Trappist style ales and is appropriate for any recipe that calls for crystal malt.

Cane (Beet) Sugar 0,50 kg 8,3% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: -%
Fuktighet: -%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: - Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: -%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: US

Common household baking sugar.
Lightens flavor and body of beer.
Can contribute a cider-like flavor to the beer if not cold-fermented or used in large quantities.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Saaz 3 gr 75 min Vörthumling Kottar 3,30% 1,1 0,2

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 1,1
gr/L: 0,2
0.5 mg/L AA
0,3 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Motueka, 2012 10 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 7,80% 0,0 0,5

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 7,80%
IBU: 0,0
gr/L: 0,5
3.9 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Citra 2011 10 gr 75 min Vörthumling Pellets 13,70% 16,5 0,5

Användning: Vörthumling
Form: Pellets
Alfa: 13,70%
IBU: 16,5
gr/L: 0,5
6.8 mg/L AA
4,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Motueka, 2012 3 gr 75 min Vörthumling Kottar 7,80% 2,6 0,2

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 7,80%
IBU: 2,6
gr/L: 0,2
1.2 mg/L AA
0,8 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Nelson Sauvin 10 gr 75 min Vörthumling Kottar 12,60% 13,8 0,5

Användning: Vörthumling
Form: Kottar
Alfa: 12,60%
IBU: 13,8
gr/L: 0,5
6.3 mg/L AA
4,4 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Nelson Sauvin 15 gr 4 dgr Torrhumling Kottar 12,60% 0,0 0,8

Användning: Torrhumling
Form: Kottar
Alfa: 12,60%
IBU: 0,0
gr/L: 0,8
9.4 mg/L AA
6,7 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Northern Brewer, 2011 30 gr 60 min Kok Kottar 10,40% 29,8 1,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 10,40%
IBU: 29,8
gr/L: 1,5
15.6 mg/L AA
11,0 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tyskland

Hallertau Northern Brewer (klassisk allroundsort; ursprungligen brittisk, numera tysk)
Tyskland är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer också de s.k. nobla eller ädla humlesorterna Hallertauer Mit

Saaz 35 gr 15 min Kok Kottar 3,30% 5,5 1,8

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 3,30%
IBU: 5,5
gr/L: 1,8
5.8 mg/L AA
4,1 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Tjeckien

Tjeckien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Härifrån kommer den världsberömda Saazhumlen som är en av de ädla humlesorterna och som ofta beskrivs som gräsig och blommig. Humlesorten kallas på tyska Saazer.

Citra 2011 20 gr 4 dgr Torrhumling Pellets 13,70% 0,0 1,0

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 13,70%
IBU: 0,0
gr/L: 1,0
13.7 mg/L AA
9,7 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Motueka, 2012 25 gr 1 min Kok Kottar 7,80% 0,8 1,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 7,80%
IBU: 0,8
gr/L: 1,3
9.8 mg/L AA
6,9 AAU
Beta: 5,50%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

First impressions are a very lively and lifted lemon and lime followed by a background of tropical fruit.

Citra 2011 5 gr 1 min Kok Pellets 13,70% 0,3 0,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,70%
IBU: 0,3
gr/L: 0,3
3.4 mg/L AA
2,4 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone. Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutions: Unknown

Nelson Sauvin 5 gr 1 min Kok Kottar 12,60% 0,3 0,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,60%
IBU: 0,3
gr/L: 0,3
3.2 mg/L AA
2,2 AAU
Beta: 3,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: Nya Zeeland

En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Klarning

Irish Moss liknande klarningsmedel

Wyeast Yeast Nutrient 2 gr 15 min Övrigt Kok

Typ: Övrigt
Användning: Kok
Används till: Jäsning

Gives yeast nutrients for healthy fermentation. Not needed for most beers, but good for those with a high percentage of adjuncts. Add before yeast.

Epsom Salt (MgSO4) 2,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Gypsum (Calcium Sulfate) 3,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Calcium Chloride 4,00 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Lactic Acid 10,00 gr 75 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Mäsk pH

Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Trappist High Gravity 3787 Wyeast Labs Flytande 78% 18°C - 26°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 78%
Temperatur: 18°C - 26°C
Typ: Vete
Flockulering: Medium
Bäst till: Belgian Wit, Trappist Ale, High gravity ales
Max antal generationer: 5
Generation: 2

Robust top cropping yeast. Phenolic character and alcohol tolerance up to 12%. Rich ester profile and malty flavor.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 50°C 0 min 20 min Infusion 28,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 28,00 L

Försockring 68°C 75 min 25 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 25 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Steg 74°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se