Skånsta Pride

Best Bitter (11 B / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 60 min 1.045 SG 1.013 SG 34 4,2% 392 20 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
34 4,2% 392 20 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter 3,50 kg 91,9% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Maris Otter

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

DIY Caramunich/Crystal 60 0,20 kg 5,2% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 13,2%
Ursprung: Sverige
Leverantör: Björn Ekeblom

Home made from raw grain. Malted, mashed and kilned to caramunich variant.

Crystal, Dark (Simpsons) 0,10 kg 2,6% Malt 158 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 158 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 5,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 0,0%
Ursprung: UK
Leverantör: Simpsons

Contributes a strong reddish hue to milds, brown ales, and other dark beers. The long kilning of this malt imparts a roasty edge on top of the malty sweetness of a crystal malt.

Barley, Raw 0,01 kg 0,3% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 61%
Potential: 1.028 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Raw, unmalted barley can be used to add body to your beer. Use in homebrew requires very fine milling combined with a decoction or multi-stage mash. Performs best when used in small quantities with well modified grains.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer - Homegrown 60 gr 60 min Kok Kottar 4,00% 29,0 3,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 4,00%
IBU: 29,0
gr/L: 3,0
12.0 mg/L AA
8,5 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Sverige

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Fuggles - Homegrown 40 gr 10 min Kok Kottar 2,00% 3,5 2,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 2,00%
IBU: 3,5
gr/L: 2,0
4.0 mg/L AA
2,8 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Swede

Used for: General purpose bittering/aroma for English Ales, Dark Lagers
Aroma: Mild, soft, grassy, floral aroma
Substitute: East Kent Goldings, Williamette
Examples: Samuel Smith's Pale Ale, Old Peculiar, Thomas Hardy's Ale

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Salt 1,66 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Gypsum (Calcium Sulfate) 1,05 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Reduces PH of water for mashing and sparging. Alters water profile -- used to harden soft water. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.

Baking Soda 0,38 gr 60 min Vattenjustering Mäskning

Typ: Vattenjustering
Användning: Mäskning
Används till: Vattenjustering

Baking Soda (NaHCO3) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.

Protafloc 1 gr 8 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre.
Tillsätt 3 gram per 100 liter vört 7-10minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar två strukna kryddmått (2 ml) till 40 liter vört.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
West Yorkshire Ale 1469 Wyeast Labs Flytande 69% 18°C - 22°C

Labb: Wyeast Labs
Labb: Wyeast Labs
Form: Flytande
Förjäsbarhet: 69%
Temperatur: 18°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: English IPA, Bitters, Stouts, Browns
Max antal generationer: 5
Generation: 0

This strain produces ales with a full chewy malt flavor and character, but finishes dry, producing famously balanced beers. Expect moderate nutty and stone-fruit esters. Best used for the production of cask-conditioned bitters, ESB and mild ales. Reliably flocculent, producing bright beer without filtration.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 67°C 60 min 2 min Infusion 15,20 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 15,20 L

Utmäskning 78°C 10 min 10 min Infusion 15,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Infusion
Vatten: 15,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se