Skogkatt

American IPA (21 A / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.062 SG 1.012 SG 48 6,7% 587 19 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
48 6,7% 587 19 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (Weyermann) 4,00 kg 83,7% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Cara Plus 200 0,25 kg 5,2% Malt 220 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 220 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 5,50%
Utbyte: 75%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Finland
Leverantör: Viking Malt

Oats, Flaked 0,25 kg 5,2% Malt 2 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 2 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 9,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 30%
Protein: 9,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: US

Adds body, mouth feel and head retention to the beer
Used in oatmeal stouts and porters
Adds substantial protein haze to light beers
Protein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Granskottssirap 0,28 kg 5,9% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 100%
Potential: 1.046 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 7%
Protein: 11,7%
Ursprung: Jämtland

Sirap kokad på granskott och strösocker.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Cascade 80 gr 60 min Kok Pellets 2,40% 24,3 4,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 2,40%
IBU: 24,3
gr/L: 4,4
10.7 mg/L AA
6,8 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Cascade 25 gr 15 min Kok Pellets 5,50% 8,6 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 8,6
gr/L: 1,4
7.6 mg/L AA
4,9 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 15 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 11,3 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 11,3
gr/L: 0,8
10.0 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Cascade 35 gr 0 min Kok Pellets 5,50% 0,0 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 1,9
10.7 mg/L AA
6,8 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 35 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,9

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,9
23.3 mg/L AA
14,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
En, barr 100 gr 75 min Ört Mäskning

Typ: Ört
Användning: Mäskning

Granskott, nyplockade 300 gr 60 min Ört Kok

Typ: Ört
Användning: Kok

Nyplockade granskott

En, barr 122 gr 60 min Ört Kok

Typ: Ört
Användning: Kok

En, bär 10 gr 60 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok

Granskott, nyplockade 50 gr 10 min Ört Kok

Typ: Ört
Användning: Kok

Nyplockade granskott

En, bär 5 gr 10 min Krydda Kok

Typ: Krydda
Användning: Kok

MM-Klar 5 gr 5 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok

MM Klar består av den aktiva beståndsdelen karagen som finns i bland annat Irish Moss. MM Klar är en vidareutvecklad produkt som har samma egenskaper som Irish Moss och Protafloc, men fördelen att det löser upp sig lättare i vörten. Det är även väldigt lätt att dosera MM Klar rätt. Dosering 1 gram per kg malt. 1 Tsk = 5 gram Tillsättes under omrörning 10 minuter innan slutet av koket.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 62°C 75 min 20 min Infusion 19,00 L

Höjningstid: 20 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,00 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se