Hop om Sommaren

Saison (25 B / BJCP 2015)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.056 SG 1.006 SG 59 6,6% 496 14 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
59 6,6% 496 14 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Havreskal 0,30 kg 6,3% Adjunkt 0 EBC
 

Typ: Adjunkt
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 0%
Potential: 1.000 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 11,7%
Leverantör: Humlegården

Havreskal används för att undvika stopp vid lakningen när man brygger med mycket omältade råvaror eller mycket vetemalt. Kan användas istället för risskal ("rice hulls") för detta syfte.

Havreskal har minimal påverkan på smak eller färg i ölet.

Rekommenderad dosering: 50 gram havreskal per kg malt.

Behöver ej krossas.

Pale Malt (Weyermann) 2,65 kg 55,4% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Wheat Malt, Pale (Weyermann) 0,73 kg 15,4% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,70%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 74,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 80%
Protein: 11,7%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale wheat malt, used as a base malt in many wheat styles. Wheat beers, Koelsch, Alts.

Goldpils Vienna (Briess) 0,55 kg 11,5% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 3,50%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 80,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 12,0%
Ursprung: US
Leverantör: MaltMagnus.se

Rik maltig smak med antydan av kex och en exceptionellt ren avslutning. Används som basmalt till 100% eller som specialmalt i höga doseringar för justering av färg och smak. Ger ljusa gyllene nyanser. Används vanligtvis i Vienna, Oktoberfest och Märzen öl, eller i vilken öl som helst för att ge en rik maltig smak.

Biscuit (Dingemans) 0,20 kg 4,2% Malt 44 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 44 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Carapils (Briess) 0,20 kg 4,2% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 6,50%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 0,0%
Ursprung: US
Leverantör: MaltMagnus.se

Om du letar efter en beprövad top-prestanda dextrinmalt rekommenderar vi Carapils ® malt som produceras av Briess. Carapils ® och Cara-Pils ® är båda varumärken registrerade av United States Patent and Trademark Office och ägs av Briess Industries, Inc. Carapils ® malt från Briess är den bäst presterande malten i dextrinemaltkategorin. Prova och du kommer att upptäcka att den gör ett enastående jobb med att konsekvent ge en ökning av skum (vilket kan vara bra i ljusare öl) och även förbättrar skumstabiliteten och ger en ökad munkänsla utan att ändra smaken eller färgen på din öl.
Rekommenderad max giva är 5 %

Brewing Sugar 0,15 kg 3,1% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 0%
Protein: 11,7%
Ursprung: Australia
Leverantör: Coopers

80% Dextros, 20% Maltodextrin

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Chinook 15 gr 60 min Kok Pellets 13,00% 26,0 0,8

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 26,0
gr/L: 0,8
10.8 mg/L AA
6,9 AAU
Beta: 3,60%
HSI: 42,00%
Ursprung: U.S.

Strong versatile bittering hop
Used for: Ales, porters, stouts
Aroma: Heavy and spicy aroma
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Ahtanum 25 gr 15 min Kok Pellets 6,00% 9,9 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 9,9
gr/L: 1,4
8.3 mg/L AA
5,3 AAU
Beta: 5,25%
HSI: 30,00%
Ursprung: U.S.

Distinctive aromatic hops with moderate bittering power from Washington.
Used for: American ales and lagers
Aroma: Distinctive floral and citrus aromas
Substitutes: Amarillo, Cascade

Citra 25 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 19,9 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 19,9
gr/L: 1,4
16.7 mg/L AA
10,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Cascade 40 gr 0 min Kok Pellets 5,50% 0,0 2,2

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,50%
IBU: 0,0
gr/L: 2,2
12.2 mg/L AA
7,8 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 25 gr 0 min Kok Pellets 12,00% 0,0 1,4

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 1,4
16.7 mg/L AA
10,6 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Citra 100 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 5,6

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 5,6
66.7 mg/L AA
42,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Belle Saison DY44 Danstar Torr 80% 18°C - 25°C

Labb: Danstar
Labb: Danstar
Form: Torr
Förjäsbarhet: 80%
Temperatur: 18°C - 25°C
Typ: Ale
Flockulering: Låg
Bäst till: Saison
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Belle Saison is an ale yeast of Belgian origin selected for its ability to produce great Saison-style beer. It is a quick starter and a vigorous fermenter, and has a high attenuation and alcohol tolerance. Cooling is generally not used in this style of beer, temperature is allowed to rise through the course of fermentation aiding in the production of the fruity, peppery, and spicy characters you can expect from this yeast.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Försockringsrast 64°C 75 min 15 min Infusion 12,09 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Infusion
Vatten: 12,09 L

Utmäskning 76°C 10 min 10 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se