FolkAPAn

Pale ale (APA) (4 C / SHBF 2013)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
40,0 L 90 min 1.037 SG 1.010 SG 45 3,5% 354 16 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
45 3,5% 354 16 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (Weyermann) 5,00 kg 84,7% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) 0,50 kg 8,5% Malt 118 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 118 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Caramel or crystal malt from Thomas Fawcett. Adds Toffee caramel flavor. Improves head retention and body.

Carafoam (Weyermann) 0,20 kg 3,4% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,90%
Utbyte: 80%
Potential: 1.037 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 40%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Carafoam (also called Carapils) adds body and head retention without substantially altering flavor. Up to 10% for light beers, 40% for mashed beers

Munich I (Weyermann) 0,20 kg 3,4% Malt 14 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 14 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,30%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 50,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,6%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Light Munich malt. May be used as a base for many German beer styles. Fest beers, bocks, ales. Enhances malty flavour and aroma

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Herkules 50 gr 60 min Kok Kottar 15,00% 48,6 1,3

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 15,00%
IBU: 48,6
gr/L: 1,3
18.8 mg/L AA
26,5 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 15,00%

Cascade 20 gr 20 min Kok Pellets 6,00% 5,2 0,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 5,2
gr/L: 0,5
3.0 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Cascade 30 gr 4 min Whirlpool Pellets 6,00% 1,0 0,8

Användning: Whirlpool
Form: Pellets
Alfa: 6,00%
IBU: 1,0
gr/L: 0,8
4.5 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 6,00%
HSI: 50,00%
Ursprung: U.S.

A hops with Northern Brewers Heritage
Used for: American ales and lagers
Aroma: Strong spicy, floral, grapefruit character
Substitutes: Centennial
Examples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Citra 30 gr 7 dgr Torrhumling Pellets 12,00% 0,0 0,8

Användning: Torrhumling
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 0,0
gr/L: 0,8
9.0 mg/L AA
12,7 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Protafloc 1 gr 15 min Klarning Kok

Typ: Klarning
Användning: Kok
Används till: Clarity

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre.
Tillsätt 1,5 gram per 100 liter vört 15-20 minuter före slutet av vörtkokningen. Detta motsvarar ett struket kryddmått (1 ml) till 40 liter vört.

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning/Försockringsrast 69°C 40 min 4 min Infusion 17,70 L

Höjningstid: 4 min
Typ: Infusion
Vatten: 17,70 L

Utmäskning 76°C 10 min 7 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 7 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se