Katt

American Wheat or Rye Beer (6 D / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
10,0 L 90 min 1.068 SG 1.018 SG 60 6,6% 806 17 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
60 6,6% 806 17 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 2,86 kg 95,0% Malt 6 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 6 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,00%
Utbyte: 83%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 9,4%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Storbritannien
Leverantör: Thomas Fawcett & Sons

Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.

Biscuit (Dingemans) 0,15 kg 5,0% Malt 44 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 44 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 70%
Potential: 1.032 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 11,5%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Belgium
Leverantör: Dingemans

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Centennial 5 gr 60 min Kok Pellets 10,00% 10,8 0,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 10,00%
IBU: 10,8
gr/L: 0,5
5.0 mg/L AA
1,8 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and Wheats
Aroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavor
Substitutes: Galena, Eroica, Nugget, Bullion
Examples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot

Citra 10 gr 15 min Kok Pellets 12,00% 12,9 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 12,9
gr/L: 1,0
12.0 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 10 gr 15 min Kok Kottar 12,00% 11,7 1,0

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,00%
IBU: 11,7
gr/L: 1,0
12.0 mg/L AA
4,2 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Citra 15 gr 5 min Kok Pellets 12,00% 7,7 1,5

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 12,00%
IBU: 7,7
gr/L: 1,5
18.0 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 25,00%
Ursprung: U.S.

Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.
Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer.
Substitutes: Unknown

Nelson Sauvin 15 gr 5 min Kok Kottar 12,00% 7,0 1,5

Användning: Kok
Form: Kottar
Alfa: 12,00%
IBU: 7,0
gr/L: 1,5
18.0 mg/L AA
6,3 AAU
Beta: 7,00%
HSI: 20,00%
Ursprung: New Zealand

Triploid variety bred from "Smoothcone" released in 2000. Oil profile said to taste like "fresh crushed gooseberries" similar to Sauvignon Blanc, giving it its name. Very fruity, citrusy - use in moderation.
Used for: Pale ale, Super Premiums.
Substitutes: None

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 24°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 24°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Inmäskning 69°C 45 min 2 min Infusion 7,85 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 7,85 L

Utmäskning 76°C 10 min 2 min Infusion 3,14 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 3,14 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se