Once You Go Black You Never Go Back

Sweet Stout (13 B / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
20,0 L 60 min 1.054 SG 1.007 SG 30 6,2% 500 73 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
30 6,2% 500 73 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Ale Malt (Weyermann) 3,08 kg 64,0% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,50%
Utbyte: 79%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,0%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Flaked Torrefied Oats (Crisp) 0,39 kg 8,0% Malt 4 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 4 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 8,00%
Utbyte: 87%
Potential: 1.040 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 11,7%
Ursprung: UK
Leverantör: Crisp

Caraaroma (Weyermann) 0,24 kg 5,0% Malt 351 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 351 EBC  
Malningsgrad: 0,00%
Fuktighet: 3,60%
Utbyte: 74%
Potential: 1.034 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 15%
Protein: 0,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Very dark caramel malt with aromatic properties. Adds deep red color and aroma. Amber ales, dark lagers, bocks. Substitute for "Belgian Special B" or 120L caramel malts.

Carafa I Special (Weyermann) 0,24 kg 5,0% Malt 630 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 630 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,10%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Chocolate malt. Dark beers, Alts, Bockbiers. Adds color and aroma. De-husked, smoother tasting

Carafa III (Weyermann) 0,19 kg 4,0% Malt 1034 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1034 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,10%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 10,0%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Chocolate malt. Dark beers, Alts, Bockbiers. Adds color and aroma.

Roasted Barley (Weyermann) 0,19 kg 4,0% Malt 1150 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 1150 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 3,80%
Utbyte: 65%
Potential: 1.030 SG
Enzymatisk aktivitet: 0,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 5%
Protein: 13,2%
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Milk Sugar (Lactose) 0,48 kg 10,0% Socker 0 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 0 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 76%
Potential: 1.035 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 10%
Protein: 11,7%
Ursprung: US

Not fully fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Nugget 14 gr 60 min Kok Pellets 13,00% 22,6 0,7

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 13,00%
IBU: 22,6
gr/L: 0,7
9.2 mg/L AA
6,5 AAU
Beta: 5,00%
HSI: 24,00%
Ursprung: U.S.

Used for: Bittering hops for ales
Aroma: Strong bittering, heavy, herbal aroma, spicy
Substitutes: Chinook
Examples: Sierra Nevada Porter

Willamette 20 gr 30 min Kok Pellets 5,70% 11,0 1,0

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 5,70%
IBU: 11,0
gr/L: 1,0
5.8 mg/L AA
4,1 AAU
Beta: 3,50%
HSI: 40,00%
Ursprung: U.S.

Used for: Finishing American and British Ales
Aroma: Mild, grassy, floral, slightly spicy
Substitutes: Fuggles, East Kent Goldings
Examples: Sierra Nevada Porter, Ballard Bitter

Övriga ingredienser
Namn Mängd Tid Typ Användning
Cacao Nibs 200 gr 7 dgr Krydda Sekundärjäsning

Typ: Krydda
Användning: Sekundärjäsning
Används till: flavor

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safale American US-05 DCL/Fermentis Torr 77% 15°C - 22°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 77%
Temperatur: 15°C - 22°C
Typ: Ale
Flockulering: Medium
Bäst till: American ale, other clean finish ales
Max antal generationer: 5
Generation: 0

American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 50°C 30 min 10 min Infusion 31,01 L

Höjningstid: 10 min
Typ: Infusion
Vatten: 31,01 L

Försockringsrast 65°C 60 min 15 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 15 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 78°C 15 min 13 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 13 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se