12 Belgare

Belgian Dark Strong Ale (18 E / BJCP 2008)

Ölrecept
Volym Koktid OG FG IBU ABV Kalorier/L Färg
18,0 L 90 min 1.087 SG 1.006 SG 33 11% 754 70 EBC
 
IBU ABV Kalorier/L Färg
33 11% 754 70 EBC
 
Malt
Namn Mängd % Typ Färg
Pale Malt (Weyermann) 2,80 kg 42,4% Malt 7 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 7 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 100,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,1%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.

Pilsner (Weyermann) 2,80 kg 42,4% Malt 3 EBC
 

Typ: Malt
Färg: 3 EBC  
Malningsgrad: 1,20%
Fuktighet: 4,40%
Utbyte: 82%
Potential: 1.038 SG
Enzymatisk aktivitet: 110,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 100%
Protein: 10,9%
Mäskning rekommenderad: Ja
Ursprung: Germany
Leverantör: Weyermann

Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.

Candi Sugar, Dark 1,00 kg 15,2% Socker 542 EBC
 

Typ: Socker
Färg: 542 EBC  
Malningsgrad: 1,50%
Fuktighet: 4,00%
Utbyte: 78%
Potential: 1.036 SG
Enzymatisk aktivitet: 120,0 Lintner
Rekommenderad max giva: 20%
Protein: 11,7%
Använd efter kokning: Ja
Ursprung: Belgium

Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color.

Humle
Namn Mängd Tid Användning Form Alfa IBU gr/L
Northern Brewer 20 gr 60 min Kok Pellets 8,50% 17,2 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,50%
IBU: 17,2
gr/L: 1,1
9.4 mg/L AA
6,0 AAU
Beta: 4,00%
HSI: 35,00%
Ursprung: Germany

Also called Hallertauer Northern Brewers
Used for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kinds
Aroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.
Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer
Examples: Anchor Steam, Old Peculiar,

Fuggle 20 gr 20 min Kok Pellets 4,75% 5,8 1,1

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 4,75%
IBU: 5,8
gr/L: 1,1
5.3 mg/L AA
3,4 AAU
Beta: 2,00%
HSI: 62,50%
Ursprung: U.S.

US-grown version of the classic English aroma hop.
Used for: English and American style ales
Aroma: Mild and pleasant, woodsy and herbal (earthy), fruity.
Substitutes: U.K. Fuggle, Willamette, Styrian Golding, U.S. Tettnanger
Storage: Good (60-65% AA after 6 months at 20 C)
4-5.5% AA / 1.2-2% Beta

Perle 5 gr 20 min Kok Pellets 8,00% 2,4 0,3

Användning: Kok
Form: Pellets
Alfa: 8,00%
IBU: 2,4
gr/L: 0,3
2.2 mg/L AA
1,4 AAU
Beta: 4,75%
HSI: 25,00%
Ursprung: Germany

Perle has a spciy character, and the aroma is moderate and pleasing. Commonly compared to Hallertau Mittlefruh.
Used for: German ales, lagers, Plisner, Alt, Maisbier, Dunkle, Kolsch
Aroma: Delicate floral and fruity tones
Substitutes: Northern Brewer, Perle (U.S.), Hallertau Mittelfruh, Hallertau Aroma
Storage: Good
6-10% AA / 2.5-5% Beta

Jäst
Namn Produkt ID Labb Form Förjäsbarhet Temperatur
Safbrew Abbaye 15°-20° C DCL/Fermentis Torr 82% 12°C - 25°C

Labb: DCL/Fermentis
Labb: DCL/Fermentis
Form: Torr
Förjäsbarhet: 82%
Temperatur: 12°C - 25°C
Typ: Ale
Flockulering: Hög
Bäst till: Abbey type beers with high alcohol content
Max antal generationer: 5
Generation: 0

Alcohol tolerance: 11%
Optimal fermenting temperature range: 15°-20° C

Yeast recommended to brew abbey type beers known for their high alcohol content. It ferments very fast and reveals subtle and well-balanced aromas.

http://shop.humle.se/shop/11011/files/Fermentis/SFB_Abbaye.pdf

Mäskning
Namn Temp. Tid Höjningstid Typ Vatten
Proteinrast 50°C 30 min 2 min Infusion 19,00 L

Höjningstid: 2 min
Typ: Infusion
Vatten: 19,00 L

Låg försockring 66°C 30 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Hög försockring 70°C 45 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Utmäskning 77°C 10 min 5 min Temperatur 0,00 L

Höjningstid: 5 min
Typ: Temperatur
Vatten: 0,00 L

Brygglogg.se

Visa och ladda ner receptet på www.brygglogg.se